Съдийска комисия  | Комисия ДЮШ | Библиотека |  Контакти БФШ info@bulchess.com

BFSH TAB2

ШАХМАТНАТА ПАРТИЯ ЗА ОБЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ШАХМАТ - ОТЛОЖЕНА

Шахматната партия за обединение на българския шахмат – отложена

Vasil AntonovПатовата ситуация, в която през последните 4 години години е изпаднал българският шахмат, за пореден път не намери своето решение.

На 15 януари 2022 г. в хотел „Империал“, гр. Пловдив Българска федерация по шахмат 1928 направи опит да проведе Общо отчетно-изборно събрание.

С надеждата, че този път обединението ще бъде водещ мотив на кандидат-президентите, в града под тепетата пристигнаха делегати на клубове от цялата страна.

 Още при регистрацията на клубовете, имащи право да гласуват, беше направен опит за манипулация от страна на управляващите Федерацията в момента. На няколко клуба бе отказана регистрация с неправомерни аргументи.

Мандатната комисия, която бе видимо правно некомпетентна и под диктовката на наети от гм Антоанета Стефанова (настоящ член на УС и кандидат-президент) юристи, с действията си доведе събранието до ръба на срив, преди да е започнало. Въпреки оказания натиск и недопуснати делегати, екипът на Васил Антонов положи огромни усилия с цената на взаимен компромис събранието все пак да започне. Преговорите по негова инициатива с цел постигане на обединително проекторешение в интерес на българския шахмат не доведоха до успех. Те бяха бламирани поради личните амбиции на другата страна в стремежа към еднолично управление. Обособените две крила, водени от Антоанета Стефанова и Васил Антонов, влязоха в остри процедурни спорове.

Представителите на ощетените клубове упорито и с основание търсеха правата си и началото на събранието се забави. Вместо в 13:00 часа, делегатите влязоха в залата около 16:00. След констатирани несъответствия между реалния брой присъстващи и доклада на Мандатната комисия се наложиха неколкократни проверки на кворума. Без да има необходимите за това гласове (23 от 47), беше избран председател на събранието от привържениците на Антоанета Стефанова. Стилът на водене, изобилстващ с агресия и достигащ до персонални заплахи, създаде обективна невъзможност за нормална работа.

Представители на клубове, заемащи неутрална позиция, категорично се обявиха против действията и намеренията на Стефанова и нейния екип, които очевидно имаха отработен манипулативен сценарий. Опитът за постигане на обединение бе целенасочено бламиран от групата деятели и юристи от близкото обкръжение на шампионката. В тази обстановка поддръжниците на обединението нямаха друг изход освен да отложат намеренията си.

Така възникна предложение от Димитър Славов, делегат от Пазарджик, събранието да бъде отложено за 26 февруари. Броенето 24 на 22 гласа „за“ показа обединение срещу твърдото ядро на Стефанова. Стана ясно, че ако правото си на глас бяха получили и тенденциозно недопуснатите, Стефанова щеше да загуби заложената в дневния ред точка за избор на нов председател. С действията Антоанета Стефанова тя показа, че не желае обединение, а еднолична власт. Според болшинството делегати, грозният сценарий, по който се опита да реализира целта си, ще се върне при нея като бумеранг на следващото събрание на 26 февруари 2022.

От няколко години Васил Антонов и екипът му работят за обединението на българския шах. Организирани бяха няколко официални и десетки неформални срещи с цел изчистване на разногласията. На протегнатата ръка обаче бе отговорено с процедурни хватки, агресия и персонални нападки. Въпреки това надеждата, че феърплеят ще вземе връх над егото и личните амбиции в името на българския шахмат, е жива.

КАНДИДАТУРА НА ВАСИЛ МИЛАНОВ АНТОНОВ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БФШ 1928

VAКАНДИДАТУРА НА ВАСИЛ МИЛАНОВ АНТОНОВ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БФШ 1928

УВАЖАЕМИ ПРЕДСЕДАТЕЛИ И ШАХМАТНИ ДЕЯТЕЛИ,
СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

Благодаря за доверието, което получих от вас със издигането на кандидатурата ми за председател на Българска федерация по шахмат 1928. Заедно с основния ръководен състав, който предлагам, както и с усилията на всеки от нас, ще изведем шахмата на челното място, което заслужава. Гарантираме годишно финансиране за направление детско-юношески шахмат в размер на 100 000 лева. Гарантираме премии за треньорите, чиито състезатели имат международни успехи. Ще провеждаме, в допълнение на досегашните, още редица турнири с международно и национално значение. Гарантираме, че ще работим с институциите във ваш интерес - за да бъде дейността ви обезпечена, за да отговаряте ефективно на законовите изисквания. Ще управляваме прозрачно и ефективно. Ще намалим размера на членския внос на клубовете и картотеките на състезателите, защото знаем, че времената са трудни за вас. Обезпечаване дейността ви с инвентар, методическа и логистична подкрепа. Възстановяване на Държавния спортен календар. Справедливи критерии и позитивно отношение към всеки клуб. Национална лагер-школа, национални треньорски съвещания и интерактивни форми за въвеждане и обмяна на успешни практики. Националните отбори - витрина на българския шахмат, с осигурено финансиране на всички значими участия. С обединени усилия, експертиза в управлението, ясни приоритети и добро финансиране можем и ще постигнем много повече!

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ И ЧЛЕНОВЕ ЗА УС НА БФШ 1928:

 

Кандидат за председател: ВАСИЛ АНТОНОВ - Бизнесмен, политик. Шахматен организатор и меценат.

2

1. БОГОМИЛ ПЕТКОВ - Народен представител от ПП "Продължаваме промяната". Кандидат-майстор на спорта.

2. ДОНКА МИХАЙЛОВА - Заместник-председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Кмет на Община Троян.

3

3. ВАСКО СТОИЛКОВ - Кмет на Община Сливница. Председател на Общински шахматен клуб "Сливнишки герой".

4. ВЕНЕТА ПЕТКОВА - Председател на "Шахматен клуб ЕЛИТ". Преподавател в Национална спортна академия "Васил Левски".

4

5. ВАСИЛ ИЛИЕВ - Председател на "Шахматен клуб ЦСКА". Юрист.

6. ГЕОРГИ ПЕЛТЕКОВ - Управляващ съдружник в софтуерна комания Аксидиа.

5

 

Програма за развитие на шахмата на Васил Антонов

Период 2022-2026 година
ПРОЧЕТИ

 

ДАНАИЛ ПОПЗАФИРОВ Е ШАМПИОН НА „КОЛЕДНИ ЗВЕЗДИ“ 18-19.XII.2021

ДАНАИЛ ПОПЗАФИРОВ Е ШАМПИОН НА „КОЛЕДНИ ЗВЕЗДИ“ 18-19.XII.2021

Koledni zvezdi Final 1С победа на рейтинг-фаворита завърши шахматният турнир за деца до 12 години „Коледни звезди“. Данаил Попзафиров от Шахматен клуб „Елит“ спечели еднолично състезанието с 5,5 точки от изиграните 6 кръга. Той допусна само едно реми – срещу заелия второ място с 5 точки Владимир Кононенко /ШК „Славия“/. Бронзът е за Мартин Кънчев /ШК „Етър“, Велико Търново/ с 4,5 точки. Тримата призьори не допуснаха загуба в своите партии.

Наградени бяха също най-добре представилите се в различни възрастови категории. До 10 години най-висок резултат показа Александър Атанасов /ШК "Славия"/ с 4 точки, втори със същия точков актив е Радослав Емануилов /СК "Рицар"/, а трети с 3,5 точки – Георги Димитров /ШК ЦСКА/. До 8 години победител е Божидар Михайлов /ШК „Пловдив“/ с 3,5 точки, а негови подгласници са Александра Пехливанова /ШК "Пловдив"/ със същия резултат и 6-годишният Велислав Захариев /ШК "Елит"/ с 3 точки. Шампионка при момичетата е Анджелика Ненова /ШК ЦСКА/, с постигнати 3,5 точки.

Подаръци имаше за всички участници. Състезанието протече в оспорвана и празнична атмосфера в столичния хотел „Будапеща“.

С огромна благодарност към спонсорите, които в тези трудни времена подкрепят амбицията и устрема на децата, те превърнаха турнира в предколеден подарък за водещите ни млади шахматни надежди.

С представянето си през годината талантите ни дават заявка, че страната ни може в следващите години да се завърне по достоен начин на шахматната карта на света.

Крайно класиране: https://chess-results.com/tnr594954.aspx?lan=24&art=1&rd=6

 

SUNWAY SITGES INTERNATIONAL CHESS FESTIVAL

SUNWAY SITGES INTERNATIONAL CHESS FESTIVAL

logoОт 12 до 23 декември 2021 г. в Ситджес (Барселона, Испания) се проведе осмото издание на традиционния шахматен фестивал SUNWAY SITGES INTERNATIONAL CHESS FESTIVAL.

Общо 7 български шахматисти взеха участие в събитието. Наред гросмайстор Иван Чепаринов и екс-световната шампионка гросмайстор Антоанета Стефанова, в състезанието се включиха и младите таланти Цветан Стоянов, Нургюл Салимова,  Никола Кънов, Надя Тончева и Иван Караджов.

Иван Чепаринов завърши с 8 т. (дележ 1-4 място), а след тай-брека зае 4тото място в крайното класиране. Победител в турнира стана Нодирбек Абдусаторов (Узбекистан).

Младата ни надежда Цветан Стоянов записа 6,5 точки (41 позиция) и затвърди възходящата си тенденция на развитие.

Отлично се представи и Нургюл Салимова, която завърши първа при жените с резултат от 6 точки (51во място).

Като цяло всички наши състезатели се представиха достойно.

Иван Караджов завърши с 5,5 т. С по 5 точки завършиха Надя Тончева (129 място) и Никола Кънов (146 място).

Повече информация:

https://www.sunwaychessfestival.com

http://chess-results.com/tnr577676.aspx?lan=1&art=25&fedb=BUL&fed=BUL&turdet=YES&flag=30

МИНИСТЪРЪТ НА СПОРТА И ОМБУДСМАНЪТ НА БЪЛГАРИЯ ОТКРИХА ДЕТСКИ ШАХМАТЕН ТУРНИР "КОЛЕДНИ ЗВЕЗДИ"

МИНИСТЪРЪТ НА СПОРТА И ОМБУДСМАНЪТ НА БЪЛГАРИЯ ОТКРИХА ДЕТСКИ ШАХМАТЕН ТУРНИР "КОЛЕДНИ ЗВЕЗДИ" 18-19.XII.2021

Koledni zvezdi chess 0В столичния хотел „Будапеща“, днес 18.XII.2021 г. бе даден старт на най-силния турнир по шахмат за деца, през настоящата година. 25 състезатели ще премерят сили в двудневната надпревара по класически шахмат.

Идеята на събитието е да даде възможност на младите таланти да развият уменията си в силно конкурентна среда, като в същото време наградени ще бъдат всички – за труда, който са положили през изминалата спортно-състезателна година.

Участват почти всички шампиони и медалисти от държавните първенства през годината, изпъкват имената на рейтинг-фаворитите Данаил Попзафиров и Владимир Кононенко. Турнирът „Коледни звезди“ намери широка подкрепа от редица спомоществователи, с водещата роля на г-н Васил Антонов, чиито усилия за възраждане славата на българския шахмат продължават.

Състезанието бе открито от министъра на спорта Радостин Василев, който приветства младите шахматисти от цялата страна и им пожела успех както в това състезание, както и в развитието им като силни и успешни спортисти.

Официален гост бе също омбудсманът проф. Диана Ковачева. Васил Антонов подари шахматни комплекти на гостите, с пожеланието да правят само силни ходове за благото на българския спорт.

Турнирът ще завърши в неделя, когато ще бъде и официалното награждаване.

Жребий и резултати: http://chess-results.com/tnr594954.aspx?lan=24&art=2&rd=2


 

  БЪЛГАРСКИ РЕЙТИНГ

 

Български рейтинг към 01.01.2022 г. КЛАСИЧЕСКИ ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ
 

Български рейтинг към 01.01.2022 г. по УСКОРЕН ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ
 

Български рейтинг към 01.01.2022 г. по БЛИЦ ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ

 

  КАЛЕНДАР НА ПРЕДСТОЯЩИ ТУРНИРИ

ПОДАЙТЕ ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ В ИЗБРАН ОТ ВАС ШАХМАТЕН ТУРНИР!

Заявката за участие е индивидуална за всеки състезател и се изпраща директно към организатора на шахматния турнир. Подайте заявка чрез зеления бутон "ПОДАВАНЕ НА ОНЛАЙН ЗАЯВКА" на страницата на шахматния турнир, като попълните регистрационната форма коректно. Подробна информация за автоматичната система за регистрация на участник, може да намерите тук
ШАХМАТЕН КАЛЕНДАР

  ДСК ЗА 2021 г.

Държавен спортен календар за 2021 г.

Преглед в нов прозорец
ПРЕГЛЕД

  ТУРНИРИ ПО ДАТИ

БФШ 1928
 посочи маркираните дати
Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 

  КАЛЕНДАР НА ТУРНИРИ

Търсене на предстоящи турнири по критерии

Търси по дата или място на провеждане
ТЪРСЕНЕ

 

  ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪСТЕЗАТЕЛИ, КЛУБОВЕ И ТРЕНЬОРИ

  КАРТОТЕКИРАНИ ИГРАЧИ В ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ! 

СПИСЪК НА КАРТОТЕКИРАНИ ИГРАЧИ В ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ ЗА 2021 година.

С възможност за търсене по име или друг параметър.

КАРТОТЕКИРАНИ ИГРАЧИ 

 

  НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ЛЮБИТЕЛИ И СЪСТЕЗАТЕЛИ НА ШАХМАТА! 

ПОДАЙТЕ ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ВСИЧКИ ПУБЛИКУВАНИ ШАХМАТНИ ТУРНИРИ НА НАШАТА СТРАНИЦА! 

Заявката за участие е индивидуална за всеки състезател и се изпраща директно към организатора на шахматния турнир. Подайте заявка, чрез зеления бутон "ПОДАВАНЕ НА ОНЛАЙН ЗАЯВКА" на страницата на шахматния турнир, като попълните регистрационната форма коректно.

Подробна информация за системата за регистрация

ШАХМАТЕН КАЛЕНДАР 

 

  ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ С ЛИЦЕНЗ ОТ ММС! 

СПИСЪК НА ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ С ЛИЦЕНЗ И БЕЗ ТАКЪВ ОТ ММС НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

С възможност за търсене по име или друг параметър.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КЛУБОВЕ 

 

  НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ОРГАНИЗАТОРИ НА ШАХМАТНИ ТУРНИРИ!

 За да популяризирате Вашия турнир, може да ни изпратите проспект и информация за него, като попълните и изпратите формата за регистрация на турнир в системата на Bulchess.com или ни го изпратите на 

 info@bulchess.com

Ще бъде публикуван своевременно в нашата система в меню "Предстоящи шахматни турнири" на началната страница и "Календар".

 

  РЕГИСТРАЦИЯ НА ШАХМАТЕН ТУРНИР 

  ИНФОРМАЦИЯ И ВАЖНИ ДОКУМЕНТИ

 

  КЛУБОВЕ

Информация за шахматните клубове към БФШ 1928, структурирани по име, град и председател

Информация по име, населено място и картотекирани играчи
РАЗГЛЕДАЙ

  СТРУКТУРА

Информация за структурата на БФШ 1928, управителен съвет и комисии към федерацията

Информация за членовете на УС и подлежащите комисии към БФШ 1928
ПРОЧЕТИ

  СЪДИИ

Информация лицензираните съдии по шахмат към Българска Федерация по Шахмат 1928

Информация за членовете на СК заплатили членски внос за 2019 г.
РАЗГЛЕДАЙ

 

  ДЮШ към БФШ 1928

Информативен интернет сайт на комисията за развитие на ДЮШ

Страницата е в процес на всекидневно обновяване на информацията
КЪМ САЙТА
 

  БЮЛЕТИН

 

 

Абонирай се за нашия шахматен бюлетин. Бъди информирн за всички предстоящи шахматни събития.

captcha

  СЪДИЙСКА КОМИСИЯ

 

Официална интернет страница на съдийската комисия към БФШ 1928

Отваря се в нов интернет прозорец

 

КЪМ САЙТА
© 2022 Българска федерация по шахмат 1928. Всички права запазени. Designed

БФШ 1928