Съдийска комисия  | Комисия ДЮШ | Библиотека |  Контакти БФШ info@bulchess.com

BFSH TAB2

ДИП ЗА МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА ДО 8 И 10 Г.

ДИП ЗА МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА ДО 8 И 10 Г.

dobrudzaОт 12 до 15 юни 2022 г. в кк Албена се проведоха Държавните индивидуални първенства по класически шахмат на най-малките – момчета и момичета до 8 и 10 години. Условията за игра в зала „Атлантик“ на хотел „Добруджа“ и настаняването са били на високо ниво. Домакините са организирали представителни церемонии по откриването и награждаването на призьорите с изпълнение на националния химн и художествена програма. Контролата за игра беше 60 минути за цялата партия плюс добавка 30 сек. на ход, започвайки от първия.

В надпреварата взеха участие общо 59 състезатели – представители на 14 шахматни клуба в страната. Сред тях момчетата са 39, момичетата - 20. Най-многобройна и тази година беше групата на момчетата до 10 г., но с едва 21 участника (за сравнение – през 2021 състезателите тук са били 34).

Медалистите за 2022 г. от най-значимото състезание от ДСК за годината са както следва:

- при момчетата до 8 г.: Шампион и златен медал за Велислав Захариев от ШК «Елит», София; второ място и сребърен медал за Стоян Илиев от ШК «Варна»; трето място и бронзов медал за Жулин Нурвет от ЦСО ШК „Енергия 21“ Добрич.

- при момчетата до 10 г.: Шампион и златен медал за Калоян Пантев от СК «Рицар» София; второ място и сребърен медал за Божидар Михайлов от ШК «Пловдив», Пловдив; трето място и бронзов медал за Радослав Емануилов от СК «Рицар», София.

- при момичетата до 8 г.: Шампионка и златен медал за Александра Нанева от ШК «Одесос» Варна; второ място и сребърен медал за Ния Малчева от ШК «Казанлък 21» Казанлък; трето място и бронзов медал за Дарина Иванова от ШК «ЦСКА» София.

- при момичетата до 10 г.: Шампионка и златен медал за Александра Пехливанова от ШК «Пловдив», Пловдив; второ място и сребърен медал за Александра Генчева от ШК «Одесос», Варна; трето място и бронзов медал за Михаела Маринова от ШК «ЦСКА» София.

Съдийски казуси и неуредици помрачиха настроението в първенството при момичетата до 10 г., където Александра Пехливанова (ШК „Пловдив“) и Александра Генчева („Одесос“ Варна) събраха по 6,5 т. с реми помежду си. Изиграните кръгове са 7 при 8 участнички, като първенството по документация протича по Швейцарската система. При възникналото равенство в допълнителните показатели възниква спор дали системата е всъщност кръгова или Швейцарска. При прилагане на допълнителни показатели по кръгова система шампионка би била Александра Генчева, защото е има реми с черни фигури в срещата си с Александра Пехливанова. Съдиите решават да приложат последния допълнителен показател, който е записан в регламента и при двете системи – партия „Армагедон“ между двете претендентки. На тази партия обаче Александра Генчева не се явява и Александра Пехливанова печели титлата.

Шампионите и техните подгласници в първенствата по класическата контрола печелят квоти за световните първенства в съответните възрастови групи и за традиционните първенства на Европейския съюз в Австрия и Чехия.

Честито на медалистите!

Поздравления за треньорските щабове и родителите им!

Пожелаваме успех на международните състезания, на които шампионите ще представляват България! Световното Индивидуално първенство по класически шахмат за момчета и момичета до 8 и до 10 г. ще се проведе в Батуми, Грузия, от 15 до 28 септември 2022 г. (https://wccc2022.fide.com/)

Повече информация за Държавното Индивидуално първенство може да намерите тук: http://chess-results.com/tnr642215.aspx?lan=1&art=0&fed=BU

ГОЛЯМ УСПЕХ НА ПАТРИЦИЕ НАЙМАНОВА

ГОЛЯМ УСПЕХ НА ПАТРИЦИЕ НАЙМАНОВА

288297374 373563991534801 5788275321595722220 nНа завършилото вчера Световно ученическо първенство в Панама единствената представителка на България завоюва сребърен медал в групата за девойки до 17 години. В първенството, провело се в столицата на латиноамериканската страна от 11 до 18 юни, Патрицие постигна 7 победи, допусна само 2 загуби и еднолично зае 2 място в крайното класиране. Така тя постигна най-големия успех в досегашната си шахматна кариера. Пожелаваме й много нови високи спортни постижения!
 
Крайно класиране:
ACCEDIA MASTERS IT СЕ ЗАВЪРНА 16.04.2022 г.

ACCEDIA MASTERS IT СЕ ЗАВЪРНА 16.04.2022 г.

1Днес 16.04.2022 г.  в столицата се проведе шахматният турнир Accedia Masters IT. Той бе поредното издание от веригата мащабни турнири Accedia Masters. Проявата бе изцяло насочена към любители и професионалисти от ИТ сферата, които обичат древната игра. Включиха се 83 шахматисти - както програмисти, така и университетски преподаватели, студенти от ИТ сектора. Инициаторът на турнирите Георги Пелтеков пожела успех на всички участници, които дойдоха да премерят сили пред шахматните дъски. Както винаги, домакините се бяха погрижили и за комфорта на състезателите, и за отличията в различни категории. Инициативата на Accedia създаде възможността на работещите в тази сфера не само да практикуват любимия си спорт, но и да се срещнат и да обменят професионални идеи.

Състезателите демонстрираха спортните си умения в шахматните битки, някои от тях на завидно високо ниво. Всички участници получиха специални награди, а призьорите и парични. Партиите се излъчваха на живо в цял свят.

Шампион на Аccedia Masters IT е Георги Николаев (I:FAO), постигайки 8 точки. Второ място зае Ростислав Раев от Great Hill със 7 точки, а трети, със същия точков актив, е Тодор Георгиев от ФМИ.

При жените шампионка с 6,5 т. е Пламена Андреева (Nokia). Второ място с 6 т. зае Елица Раева (Русенски университет), а трето, с 4 т., Нона Мирчева (VMware).

Призовата тройка от Аксидиа е:

Стефан Димитров (5 т.), Даниел Манолов (5 т.), Георги Пелтеков (4,5 т.).

Главният съдия на състезанието Венета Петкова благодари на всички състезатели за спортсменския характер на играта, както и на екипа от професионалисти, благодарение на които се реализира проявата. „Този турнир е доказателство, че общите усилия винаги водят до добър резултат.

Днес връзката, която вече е трайно изградена между ИТ сектора и шахмата, е добра възможност както за популяризиране на спорта, така и за модернизирането му чрез иновациите в ИТ сферата. Преди година бе проведен първият по рода си турнир. Това събитие, както и следващите, организирани от софтуерната фирма Accedia, се превърнаха в еталон за България. Усилията на Георги Пелтеков са гаранция за високото ниво на проявите. През октомври се проведе и силен гросмайсторски турнир, който излъчи най-новият гросмайстор на България.“

Accedia ще продължи да споделя принципите на социалната отговорност на бизнеса с провеждане и в бъдеще на значими шахматни прояви.

Крайно класиране: https://chess-results.com/tnr615159.aspx?lan=24&art=1&rd=9

 
 
 
ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО ЗА УЧЕНИЦИ 2022, о-в РОДОС, ГЪРЦИЯ, 21-29.04.2022

ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО ЗА УЧЕНИЦИ 2022, о-в РОДОС, ГЪРЦИЯ, 21-29.04.2022

EU School chess 1Три медала и две места в призовата шестица на Европейското първенство за ученици във възрастовите групи до 7, 9, 11, 13, 15 и 17 г., което се проведе в луксозния петзвезден хотел „Родос палас ризорт“ на остров Родос, Гърция: сребро за Божидар Михайлов (U09), бронз за Деян Самуил Костов (U17) и Велислав Захариев (U07), 4то място за AIM Стефани Чучукова (G17) и 6то за Кирил Костов (U15).

В надпреварата от 21ви до 29ти април 2022 г. взеха участие общо 195 млади шахматисти, шестима от които - от България. Сред тях бяха AIM Стефани Чучукова и Божидар Михайлов - шампионката при девойките до 17 г. и вицешампионът при момчетата до 9 г. от Петите държавни индивидуални училищни първенства по класически шахмат за двата пола до 7, 9, 11, 13, 15 и 17 г., които се проведоха в Казанлък в края на март. За разлика от 2018 и 2019 обаче, през тази година не бяха осигурени средства от МОН за участието на републиканските училищни шампиони на Европейското първенство за ученици.

При момчетата до 9 г. Божидар Михайлов (ШК «Пловдив», Пловдив) спечели сребърното отличие. С петте си победи и трите ремита от 9те изиграни партии Божидар дели 2-4 място в крайното класиране, а допълнителният показател за резултат в точковата група го поставя на изключителното 2ро място. На базата на това класиране на Божидар ще бъде присвоено званието CM при достигане на ФИДЕ рейтинг 2000.

CM Деян Самуил Костов от ШК «Шах XXI», София се състезава в групата на младежите до 17 г. Деян Самуил започна турнира неубедително с 1 от 3, но до края на първенството не допусна пропуск и с актив от 5,5 т. се класира на престижното трето място.

Много силно представяне направи и 7 годишният Велислав Захариев от ШК «Елит», София, който атакуваше най-високото стъпало на почетната стълбичка, но след допусната загуба в предпоследния кръг завърши турнира със 7 точки и дележ на 2-3 място. Чак третият допълнителен показател определи 3то място и бронзов медал за най-малкия ни участник в първенството. И на него за това класиране ще бъде присвоено званието CM при достигане на ФИДЕ рейтинг 2000.

Само с една загуба, 4 реализирани победи и 3 ремита след 8 изиграни партии AIM Стефани Чучукова (ШК «Бургас 64», Бургас) се класира на 4то място сред 17-годишните девойки.

Кирил Костов и Троян Костов (ШК «Шах XXI», София) започнаха силно, но допуснатите в последните кръгове загуби не им позволиха по-предни класирания. Кирил с 3 т. завърши 6ти при младежите до 15 г., а Троян – 17ти сред момчетата до 13 г. с 4 точки.

Честито на медалистите! Поздравления за всички български участници за достойното представяне на първото официално първенство на ЕШС за деца и младежи, проведено на живо от ковид-пандемията насам.

За повече информация:

https://www.europechess.org/european-school-chess-champions-2022-crowned-in-rhodes-greece/

https://inchess.com/rodos2022/

http://chess-results.com/tnr630377.aspx?lan=1&art=25&fedb=ECX&fed=ECX&turdet=YES&flag=30

ДИП ЗА МОМЧЕТА, МОМИЧЕТА, ЮНОШИ И ДЕВОЙКИ ДО 12, 14, 16 И 18 Г.

ДИП ЗА МОМЧЕТА, МОМИЧЕТА, ЮНОШИ И ДЕВОЙКИ ДО 12, 14, 16 И 18 Г.

CoverDIP2022От 1 до 7 април 2022 г. в Асеновград се проведоха Държавните индивидуални първенства по класически шахмат за юноши и девойки до 12, 14, 16, 18 и 20 г. Организатори на първенството са БФШ 1928 и СКШ «Асеновец 2006», Асеновград. Контролата за игра беше 90 минути за цялата партия плюс добавка 30 сек. на ход, започвайки от първия.

В надпреварата взеха участие 158 състезатели – представители на 29 шахматни клуба в страната. Най-многобройни бяха групите на момчетата до 12 г. (28 участника) и на момчетата до 14 г. (26 участника).

Медалистите за 2022 г. от най-значимото състезание от ДСК за годината за младите състезатели са както следва:

- при момчетата до 12 г.: Шампион и златен медал за Данаил Попзафиров от ШК «Елит», София; второ място и сребърен медал за AFM Александър Цолов от ШК «Ан Пасан», София; трето място и бронзов медал за Александър Атанасов от ШК «Славия», София.

- при момчетата до 14 г.: Шампион и златен медал за Мартин Димитров от ШК «Каиса», Варна; второ място и сребърен медал за CM Симеон Тодев от СКШ «Асеновец 2006», Асеновград; трето място и бронзов медал за Михаил Мързаков от ШК «Варна», Варна.

- при юношите до 16 г.: Шампион и златен медал за Симеон Трендафилов от ШК «ЦСКА», София; второ място и сребърен медал за AIM Константин Георгиев от ШК «Ивис Плюс», София; трето място и бронзов медал за Християн Илиев от СКШ «Шумен», Шумен.

- при юношите до 18 г.: Шампион и златен медал за Явор Николов от ШК «Шумен», Шумен; второ място и сребърен медал за Владимир Павлов от ШК «Ан Пасан», София; трето място и бронзов медал за Лъчезар Колев от ШК «Славия», София.

- при момичетата до 12 г.: Шампионка и златен медал за Александра Пехливанова от ШК «Пловдив», Пловдив; второ място и сребърен медал за Ралица Аршинкова от ШК «Ан Пасан», София; трето място и бронзов медал за Яна Матеева от ШК «ЧесБомб», Пловдив.

- при момичетата до 14 г.: Шампионка и златен медал за Боряна Аршинкова от ШК «Ан Пасан», София; второ място и сребърен медал за Ивелина Христова от ШК «Шах XXI», София; трето място и бронзов медал за WCM Нора Рашева от ШК «Плевен XXI», Плевен.

- при девойките до 16 г.: Шампионка и златен медал за WCM Диляна Иванова от ШК «Ан Пасан», София; второ място и сребърен медал за WFM Петя Караиванова от ШК «ЧесБомб», Пловдив, трето място и бронзов медал за Стефани Чучукова от ШК «Бургас 64», Бургас.

- при девойките до 18 г.: Шампионка и златен медал за Патрицие Найманова от ШК «Михаил Тал», Червен Бряг; второ място и сребърен медал за Ралица Илиева от ШК «Ан Пасан», София; трето място и бронзов медал за Пея Карова от ШК «Пловдив», Пловдив.

В тази група шампионката беше определена чрез Армагедон.

Честито на медалистите!

Пожелаваме на шампионите успех на международните състезания, на които ще представляват България!

Поздравления за треньорските щабове и родителите на медалистите!

Повече информация за първенството може да намерите тук: http://chess-results.com/tnr617241.aspx?lan=1&art=1&rd=9

БЛИЦ

Снимки Красимир Кънов

РАПИД

Снимки Ана Аршинкова-Маркова

СТАНДАРТЕН

Снимки Ана Аршинкова-Маркова

  БЪЛГАРСКИ РЕЙТИНГ

 

Български рейтинг към 01.07.2022 г. КЛАСИЧЕСКИ ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ
 

Български рейтинг към 01.07.2022 г. по УСКОРЕН ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ
 

Български рейтинг към 01.07.2022 г. по БЛИЦ ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ

 

  КАЛЕНДАР НА ПРЕДСТОЯЩИ ТУРНИРИ


ПОДАЙТЕ ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ В ИЗБРАН ОТ ВАС ШАХМАТЕН ТУРНИР!

Заявката за участие е индивидуална за всеки състезател и се изпраща директно към организатора на шахматния турнир. Подайте заявка чрез зеления бутон "ПОДАВАНЕ НА ОНЛАЙН ЗАЯВКА" на страницата на шахматния турнир, като попълните регистрационната форма коректно. Подробна информация за автоматичната система за регистрация на участник, може да намерите тук
ШАХМАТЕН КАЛЕНДАР

  ДСК ЗА 2021 г.

Държавен спортен календар за 2021 г.

Преглед в нов прозорец
ПРЕГЛЕД

  ТУРНИРИ ПО ДАТИ

БФШ 1928
 посочи маркираните дати
Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
6
10
11
12
13
14
15
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29

 

  КАЛЕНДАР НА ТУРНИРИ

Търсене на предстоящи турнири по критерии

Търси по дата или място на провеждане
ТЪРСЕНЕ

 

  ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪСТЕЗАТЕЛИ, КЛУБОВЕ И ТРЕНЬОРИ

  КАРТОТЕКИРАНИ ИГРАЧИ В ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ! 

СПИСЪК НА КАРТОТЕКИРАНИ ИГРАЧИ В ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ ЗА 2021 година.

С възможност за търсене по име или друг параметър.

КАРТОТЕКИРАНИ ИГРАЧИ 

 

  НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ЛЮБИТЕЛИ И СЪСТЕЗАТЕЛИ НА ШАХМАТА! 

ПОДАЙТЕ ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ВСИЧКИ ПУБЛИКУВАНИ ШАХМАТНИ ТУРНИРИ НА НАШАТА СТРАНИЦА! 

Заявката за участие е индивидуална за всеки състезател и се изпраща директно към организатора на шахматния турнир. Подайте заявка, чрез зеления бутон "ПОДАВАНЕ НА ОНЛАЙН ЗАЯВКА" на страницата на шахматния турнир, като попълните регистрационната форма коректно.

Подробна информация за системата за регистрация

ШАХМАТЕН КАЛЕНДАР 

 

  ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ С ЛИЦЕНЗ ОТ ММС! 

СПИСЪК НА ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ С ЛИЦЕНЗ И БЕЗ ТАКЪВ ОТ ММС НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

С възможност за търсене по име или друг параметър.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КЛУБОВЕ 

 

  НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ОРГАНИЗАТОРИ НА ШАХМАТНИ ТУРНИРИ!

 За да популяризирате Вашия турнир, може да ни изпратите проспект и информация за него, като попълните и изпратите формата за регистрация на турнир в системата на Bulchess.com или ни го изпратите на 

 info@bulchess.com

Ще бъде публикуван своевременно в нашата система в меню "Предстоящи шахматни турнири" на началната страница и "Календар".

 

  РЕГИСТРАЦИЯ НА ШАХМАТЕН ТУРНИР 

  ИНФОРМАЦИЯ И ВАЖНИ ДОКУМЕНТИ

 

  КЛУБОВЕ

Информация за шахматните клубове към БФШ 1928, структурирани по име, град и председател

Информация по име, населено място и картотекирани играчи
РАЗГЛЕДАЙ

  СТРУКТУРА

Информация за структурата на БФШ 1928, управителен съвет и комисии към федерацията

Информация за членовете на УС и подлежащите комисии към БФШ 1928
ПРОЧЕТИ

  СЪДИИ

Информация лицензираните съдии по шахмат към Българска Федерация по Шахмат 1928

Информация за членовете на СК заплатили членски внос за 2019 г.
РАЗГЛЕДАЙ

 

  ДЮШ към БФШ 1928

Информативен интернет сайт на комисията за развитие на ДЮШ

Страницата е в процес на всекидневно обновяване на информацията
КЪМ САЙТА
 

  БЮЛЕТИН

 

 

Абонирай се за нашия шахматен бюлетин. Бъди информирн за всички предстоящи шахматни събития.

captcha

  СЪДИЙСКА КОМИСИЯ

 

Официална интернет страница на съдийската комисия към БФШ 1928

Отваря се в нов интернет прозорец

 

КЪМ САЙТА
© 2022 Българска федерация по шахмат 1928. Всички права запазени. Designed

БФШ 1928