Съдийска комисия  | Комисия ДЮШ | Библиотека |  Контакти БФШ info@bulchess.com

BFSH TAB2

ЗВЕЗДЕН СЪСТАВ НА АКСИДИА МАСТЪРС
 
КУПАТА СПЕЧЕЛИ ИВАН ЧЕПАРИНОВ
 
   Accedia Masters 1При отлични условия и с рекордна масовост протече първото издание на международния турнир “Аксидиа Мастърс”. 219 шахматисти седнаха зад черно-белите полета, за да си оспорват наградния фонд в размер от над 5000 лева. Сред тях бяха елитът на родния шахмат, както и представители на 6 други федерации – общо 12 гросмайстори и 6 международни майстори, както и повечето шампиони при юношите и девойките. Състезанието бе открито от председателя на турнирния комитет Васил Антонов, дългогодишен депутат, заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова, заместник-кмета на Столична община Дончо Барбалов, легендарната Весела Лечева, депутат в 45-то Народно събрание, многократната шампионка по шахмат ГМ Маргарита Войска. Спонсорите и домакини от Аксидиа се бяха погрижили за комфортни условия на високо международно ниво, както и за  разнообразни отличия в различни категории. Инициативата на неуморния Георги Пелтеков обещава да се превърне в традиция, а турнирът – в знаков за страната. Васил Антонов отбеляза, че благодарение на такива организатори се създават условия както за популяризиране на древната игра, така и за израстване на младите ни таланти.
Съчетаването на професионализъм и масовост в условията на изрядна организация от съорганизаторите
Шахматен клуб Елит и Шахматен клуб Ан Пасан, със съдействието на БФШ 1928, превърнаха състезанието в празник за участниците.
   Крайно оспорванта битка в 9 кръга доведе до точково равенство на върха между 4 гросмайстори. Допълнителните показатели логично отредиха първото място и купата за рейтинг-фаворита Иван Чепаринов, който „поведе колоната” от старта и не изпусна водачеството в турнира до самия му край. По точки той бе застигнат от заелите следващите места в класирането – ГМ Васил Спасов, ГМ Момчил Николов и треньора на националите ни ГМ Петър Арнаудов. В абсолютна сензация се превърна класирането на пето място на 13-годишния Никола Кънов. Местата след него заеха испанския национал ГМ Иван Салгадо, ГМ Радослав Димитров, ГМ Ивайло Енчев, победителят в категория „сеньори” ГМ Крум Георгиев, ФМ Георги Филев, настоящият ни шампион ММ Мартин Петров, Емил Петков, ГМ Петър Дренчев, Мирослав Милчев и ММ Сашо Николов – всички с по 7 точки. Медали и отделни парични награди получиха децата до 8, 10, 12 и 14 години, както и сеньори. Купата при жените спечелиха ГМ Адриана Николова, а нейни подгласнички са ММ Елица Раева и ФМ Елиф Мехмед. В отделно класиране бяха отличени участниците от ИТ сектора у нас, близо 100 от които се включиха с огромен ентусиазъм и показаха завидни шахматни умения. Призьори в тази категория са Димчо Младенов, ММ Владимир Петров и Александър Димитров.
    В поздравителен адрес от Министъра на младежта и спорта Андрей Кузманов той поздрави организаторите и участниците, като отбеляза, че “Аксидиа Мастърс” се е превърнал в най-големия шахматен турнир у нас за последните години. Министърът изрази надежда, че тази проява ще се превърне в ежегодно събитие за шахматния живот в България. На церемонията по закриване бе прочетен поздравителен адрес от Ректора на НСА „Васил Левски” проф. Николай Изов, в който бе изтъкнато, че Академията винаги е била отворена за продължаване на професионалния път на шахматистите. Сред официалните гости, връчили наградите на победителите, бяха евродепутатът Петър Витанов, помощник-ректорът на Академията проф. Кирил Андонов, Деканът на факултет „Спорт” проф. Красимир Петков. „Когато бизнесът и спортът си подават ръка, резултатите са много детски усмивки в залата и подпомагане на интелектуалния потенциал на нацията”, подчерта в словото си проф. Петков. „Аксидиа Мастърс” се превърна, и то напълно заслужено, в шахматното събитие на годината у нас”, отбеляза Васил Антонов и благодари на домакините в лицето на Георги Пелтеков. „Тази инициатива няма да бъде епизод и се надявам нашето сътрудничество да бъде дългосрочно, за да радваме професионалистите и любителите на шахмата с нови прояви”, подчерта Пелтеков.
   Главният съдия на състезанието и председател на Шахматен клуб Елит международен съдия Венета Петкова, благодари на всички състезатели за изключителния феърплей, както и на екипа от професионалисти, благодарение на който се реализира проявата. Всички бяха единодушни в изказванията си, че турнирът е образец на международно ниво, събрал елита на шахмата ни, и подобни състезания са гордост за България.
 
 

  БЪЛГАРСКИ РЕЙТИНГ

 

Български рейтинг към 01.07.2022 г. КЛАСИЧЕСКИ ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ
 

Български рейтинг към 01.07.2022 г. по УСКОРЕН ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ
 

Български рейтинг към 01.07.2022 г. по БЛИЦ ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ

 

  КАЛЕНДАР НА ПРЕДСТОЯЩИ ТУРНИРИ


ПОДАЙТЕ ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ В ИЗБРАН ОТ ВАС ШАХМАТЕН ТУРНИР!

Заявката за участие е индивидуална за всеки състезател и се изпраща директно към организатора на шахматния турнир. Подайте заявка чрез зеления бутон "ПОДАВАНЕ НА ОНЛАЙН ЗАЯВКА" на страницата на шахматния турнир, като попълните регистрационната форма коректно. Подробна информация за автоматичната система за регистрация на участник, може да намерите тук
ШАХМАТЕН КАЛЕНДАР

  ДСК ЗА 2021 г.

Държавен спортен календар за 2021 г.

Преглед в нов прозорец
ПРЕГЛЕД

  ТУРНИРИ ПО ДАТИ

БФШ 1928
 посочи маркираните дати
Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
1
2
3
4
5
13

 

  КАЛЕНДАР НА ТУРНИРИ

Търсене на предстоящи турнири по критерии

Търси по дата или място на провеждане
ТЪРСЕНЕ

 

  ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪСТЕЗАТЕЛИ, КЛУБОВЕ И ТРЕНЬОРИ

  КАРТОТЕКИРАНИ ИГРАЧИ В ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ! 

СПИСЪК НА КАРТОТЕКИРАНИ ИГРАЧИ В ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ ЗА 2021 година.

С възможност за търсене по име или друг параметър.

КАРТОТЕКИРАНИ ИГРАЧИ 

 

  НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ЛЮБИТЕЛИ И СЪСТЕЗАТЕЛИ НА ШАХМАТА! 

ПОДАЙТЕ ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ВСИЧКИ ПУБЛИКУВАНИ ШАХМАТНИ ТУРНИРИ НА НАШАТА СТРАНИЦА! 

Заявката за участие е индивидуална за всеки състезател и се изпраща директно към организатора на шахматния турнир. Подайте заявка, чрез зеления бутон "ПОДАВАНЕ НА ОНЛАЙН ЗАЯВКА" на страницата на шахматния турнир, като попълните регистрационната форма коректно.

Подробна информация за системата за регистрация

ШАХМАТЕН КАЛЕНДАР 

 

  ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ С ЛИЦЕНЗ ОТ ММС! 

СПИСЪК НА ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ С ЛИЦЕНЗ И БЕЗ ТАКЪВ ОТ ММС НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

С възможност за търсене по име или друг параметър.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КЛУБОВЕ 

 

  НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ОРГАНИЗАТОРИ НА ШАХМАТНИ ТУРНИРИ!

 За да популяризирате Вашия турнир, може да ни изпратите проспект и информация за него, като попълните и изпратите формата за регистрация на турнир в системата на Bulchess.com или ни го изпратите на 

 info@bulchess.com

Ще бъде публикуван своевременно в нашата система в меню "Предстоящи шахматни турнири" на началната страница и "Календар".

 

  РЕГИСТРАЦИЯ НА ШАХМАТЕН ТУРНИР 

  ИНФОРМАЦИЯ И ВАЖНИ ДОКУМЕНТИ

 

  КЛУБОВЕ

Информация за шахматните клубове към БФШ 1928, структурирани по име, град и председател

Информация по име, населено място и картотекирани играчи
РАЗГЛЕДАЙ

  СТРУКТУРА

Информация за структурата на БФШ 1928, управителен съвет и комисии към федерацията

Информация за членовете на УС и подлежащите комисии към БФШ 1928
ПРОЧЕТИ

  СЪДИИ

Информация лицензираните съдии по шахмат към Българска Федерация по Шахмат 1928

Информация за членовете на СК заплатили членски внос за 2019 г.
РАЗГЛЕДАЙ

 

  ДЮШ към БФШ 1928

Информативен интернет сайт на комисията за развитие на ДЮШ

Страницата е в процес на всекидневно обновяване на информацията
КЪМ САЙТА
 

  БЮЛЕТИН

 

 

Абонирай се за нашия шахматен бюлетин. Бъди информирн за всички предстоящи шахматни събития.

captcha

  СЪДИЙСКА КОМИСИЯ

 

Официална интернет страница на съдийската комисия към БФШ 1928

Отваря се в нов интернет прозорец

 

КЪМ САЙТА
© 2022 Българска федерация по шахмат 1928. Всички права запазени. Designed

БФШ 1928