Съдийска комисия  | Комисия ДЮШ | Библиотека |  Контакти БФШ info@bulchess.com

BFSH TAB2

Шахматната партия за обединение на българския шахмат – отложена

Vasil AntonovПатовата ситуация, в която през последните 4 години години е изпаднал българският шахмат, за пореден път не намери своето решение.

На 15 януари 2022 г. в хотел „Империал“, гр. Пловдив Българска федерация по шахмат 1928 направи опит да проведе Общо отчетно-изборно събрание.

С надеждата, че този път обединението ще бъде водещ мотив на кандидат-президентите, в града под тепетата пристигнаха делегати на клубове от цялата страна.

 Още при регистрацията на клубовете, имащи право да гласуват, беше направен опит за манипулация от страна на управляващите Федерацията в момента. На няколко клуба бе отказана регистрация с неправомерни аргументи.

Мандатната комисия, която бе видимо правно некомпетентна и под диктовката на наети от гм Антоанета Стефанова (настоящ член на УС и кандидат-президент) юристи, с действията си доведе събранието до ръба на срив, преди да е започнало. Въпреки оказания натиск и недопуснати делегати, екипът на Васил Антонов положи огромни усилия с цената на взаимен компромис събранието все пак да започне. Преговорите по негова инициатива с цел постигане на обединително проекторешение в интерес на българския шахмат не доведоха до успех. Те бяха бламирани поради личните амбиции на другата страна в стремежа към еднолично управление. Обособените две крила, водени от Антоанета Стефанова и Васил Антонов, влязоха в остри процедурни спорове.

Представителите на ощетените клубове упорито и с основание търсеха правата си и началото на събранието се забави. Вместо в 13:00 часа, делегатите влязоха в залата около 16:00. След констатирани несъответствия между реалния брой присъстващи и доклада на Мандатната комисия се наложиха неколкократни проверки на кворума. Без да има необходимите за това гласове (23 от 47), беше избран председател на събранието от привържениците на Антоанета Стефанова. Стилът на водене, изобилстващ с агресия и достигащ до персонални заплахи, създаде обективна невъзможност за нормална работа.

Представители на клубове, заемащи неутрална позиция, категорично се обявиха против действията и намеренията на Стефанова и нейния екип, които очевидно имаха отработен манипулативен сценарий. Опитът за постигане на обединение бе целенасочено бламиран от групата деятели и юристи от близкото обкръжение на шампионката. В тази обстановка поддръжниците на обединението нямаха друг изход освен да отложат намеренията си.

Така възникна предложение от Димитър Славов, делегат от Пазарджик, събранието да бъде отложено за 26 февруари. Броенето 24 на 22 гласа „за“ показа обединение срещу твърдото ядро на Стефанова. Стана ясно, че ако правото си на глас бяха получили и тенденциозно недопуснатите, Стефанова щеше да загуби заложената в дневния ред точка за избор на нов председател. С действията Антоанета Стефанова тя показа, че не желае обединение, а еднолична власт. Според болшинството делегати, грозният сценарий, по който се опита да реализира целта си, ще се върне при нея като бумеранг на следващото събрание на 26 февруари 2022.

От няколко години Васил Антонов и екипът му работят за обединението на българския шах. Организирани бяха няколко официални и десетки неформални срещи с цел изчистване на разногласията. На протегнатата ръка обаче бе отговорено с процедурни хватки, агресия и персонални нападки. Въпреки това надеждата, че феърплеят ще вземе връх над егото и личните амбиции в името на българския шахмат, е жива.

  БЪЛГАРСКИ РЕЙТИНГ

 

Български рейтинг към 01.05.2022 г. КЛАСИЧЕСКИ ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ
 

Български рейтинг към 01.05.2022 г. по УСКОРЕН ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ
 

Български рейтинг към 01.05.2022 г. по БЛИЦ ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ

 

  КАЛЕНДАР НА ПРЕДСТОЯЩИ ТУРНИРИ


ПОДАЙТЕ ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ В ИЗБРАН ОТ ВАС ШАХМАТЕН ТУРНИР!

Заявката за участие е индивидуална за всеки състезател и се изпраща директно към организатора на шахматния турнир. Подайте заявка чрез зеления бутон "ПОДАВАНЕ НА ОНЛАЙН ЗАЯВКА" на страницата на шахматния турнир, като попълните регистрационната форма коректно. Подробна информация за автоматичната система за регистрация на участник, може да намерите тук
ШАХМАТЕН КАЛЕНДАР

  ДСК ЗА 2021 г.

Държавен спортен календар за 2021 г.

Преглед в нов прозорец
ПРЕГЛЕД

  ТУРНИРИ ПО ДАТИ

БФШ 1928
 посочи маркираните дати
Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
16
17
18
19
20
23
24
25
26
27
30
31

 

  КАЛЕНДАР НА ТУРНИРИ

Търсене на предстоящи турнири по критерии

Търси по дата или място на провеждане
ТЪРСЕНЕ

 

  ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪСТЕЗАТЕЛИ, КЛУБОВЕ И ТРЕНЬОРИ

  КАРТОТЕКИРАНИ ИГРАЧИ В ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ! 

СПИСЪК НА КАРТОТЕКИРАНИ ИГРАЧИ В ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ ЗА 2021 година.

С възможност за търсене по име или друг параметър.

КАРТОТЕКИРАНИ ИГРАЧИ 

 

  НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ЛЮБИТЕЛИ И СЪСТЕЗАТЕЛИ НА ШАХМАТА! 

ПОДАЙТЕ ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ВСИЧКИ ПУБЛИКУВАНИ ШАХМАТНИ ТУРНИРИ НА НАШАТА СТРАНИЦА! 

Заявката за участие е индивидуална за всеки състезател и се изпраща директно към организатора на шахматния турнир. Подайте заявка, чрез зеления бутон "ПОДАВАНЕ НА ОНЛАЙН ЗАЯВКА" на страницата на шахматния турнир, като попълните регистрационната форма коректно.

Подробна информация за системата за регистрация

ШАХМАТЕН КАЛЕНДАР 

 

  ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ С ЛИЦЕНЗ ОТ ММС! 

СПИСЪК НА ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ С ЛИЦЕНЗ И БЕЗ ТАКЪВ ОТ ММС НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

С възможност за търсене по име или друг параметър.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КЛУБОВЕ 

 

  НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ОРГАНИЗАТОРИ НА ШАХМАТНИ ТУРНИРИ!

 За да популяризирате Вашия турнир, може да ни изпратите проспект и информация за него, като попълните и изпратите формата за регистрация на турнир в системата на Bulchess.com или ни го изпратите на 

 info@bulchess.com

Ще бъде публикуван своевременно в нашата система в меню "Предстоящи шахматни турнири" на началната страница и "Календар".

 

  РЕГИСТРАЦИЯ НА ШАХМАТЕН ТУРНИР 

  ИНФОРМАЦИЯ И ВАЖНИ ДОКУМЕНТИ

 

  КЛУБОВЕ

Информация за шахматните клубове към БФШ 1928, структурирани по име, град и председател

Информация по име, населено място и картотекирани играчи
РАЗГЛЕДАЙ

  СТРУКТУРА

Информация за структурата на БФШ 1928, управителен съвет и комисии към федерацията

Информация за членовете на УС и подлежащите комисии към БФШ 1928
ПРОЧЕТИ

  СЪДИИ

Информация лицензираните съдии по шахмат към Българска Федерация по Шахмат 1928

Информация за членовете на СК заплатили членски внос за 2019 г.
РАЗГЛЕДАЙ

 

  ДЮШ към БФШ 1928

Информативен интернет сайт на комисията за развитие на ДЮШ

Страницата е в процес на всекидневно обновяване на информацията
КЪМ САЙТА
 

  БЮЛЕТИН

 

 

Абонирай се за нашия шахматен бюлетин. Бъди информирн за всички предстоящи шахматни събития.

captcha

  СЪДИЙСКА КОМИСИЯ

 

Официална интернет страница на съдийската комисия към БФШ 1928

Отваря се в нов интернет прозорец

 

КЪМ САЙТА
© 2022 Българска федерация по шахмат 1928. Всички права запазени. Designed

БФШ 1928