BFSH 2022 FINAL

МИНИСТЪРЪТ НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА ПОЗДРАВИ ЖЕНСКИЯ ОТБОР ПО ШАХМАТ

МИНИСТЪРЪТ НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА ПОЗДРАВИ ЖЕНСКИЯ ОТБОР ПО ШАХМАТ

5Министърът на младежта и спорта Весела Лечева прие днес – 18 август, женския отбор на България по шахмат, воден от председателя на “Българската федерация по шахмат 2022” Васил Антонов.
Нюргюл Салимова, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева, Габриела Антова и Виктория Радева преди дни се завърнаха от участие в 44-та Олимпиада по шахмат в Индия, на която заеха престижното девето място.
„След шестгодишно прекъсване, България се включи в олимпиада по шахмат с отбори - жени и мъже. Благодарим на Министерството на младежта и спорта, което осигури средства за участието на отборите ни на Олимпиадата. Нашите състезатели показаха много добри резултати и защитиха името на българския шахмат с чест и родолюбив дух“, каза Васил Антонов.
Министър Весела Лечева поздрави шахматните момичета за класирането на 9-то място от 160 отбора и им връчи плакети за достойното представяне в Олимпиадата, а Васил Антонов ги награди с индивидуални парични премии.
„Чувствахме се като един отбор. Дадохме всичко от себе си за България. Спечелихме седем мача, завършихме наравно в два, в това число с много силните полякини, и претърпяхме поражение също в две срещи – минимално срещу олимпийските шампионки от Украйна и от отбора на Казахстан. Решителна бе победата ни срещу тима на Израел с 3:1, която ни донесе дележ на 6-то място и 9-то по показатели в крайното класиране“, уточниха българките.

Символично, за спомен, те подариха на министър Лечева шахматна фигура на бяла дама.
Тя им благодари и им пожела успешно представяне на Европейското индивидуално първенство за жени по шахмат от 20 до 31 август в Прага.

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ КЛУБОВЕТЕ

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ КЛУБОВЕТЕ

Уважаеми шахматни приятели,

Преди броени дни в Трявна се проведе Отчетно-изборно събрание на БФШ 1928, което бе призвано да извади шахмата от дълбоката криза, в която е изпаднал.

Страхът от прозрачност, нежеланието за промяна, егото и личните интереси на отделни делегати обаче взеха връх. Беше заведено съдебно дело срещу събранието в Трявна, а това възпрепятства вписването на решенията му. Дело, което ще продължи дълго във времето и е пречка пред нормалното лицензиране на шахматните клубове у нас – важно условие за успешно развитие на шахмата. Нашата оценка е, че с този акт бе сложен край на надеждата за обединение на шахматните хора в рамките на тази федерация.

Това е причината за регистрацията на новата шахматна организация  БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 2022 (БФШ 2022). Този ход е единственото в създалата се ситуация решение в интерес на всички клубове, които искат да се лицензират, за да продължат да развиват шахмата.

Конкурентните организации не разполагат нито с организационен капацитет, нито имат моралното право да продължават да рушат шахмата у нас. Някои от тях имат и редица пороци в документацията си.

В качеството си на председател на Българска федерация по шахмат 2022 Ви каня да се присъедините към БФШ 2022, за да получим заедно необходимите права от Министерството на младежта и спорта за администриране на спорта шахмат. Само така ще можем да запазим правата си, отнети след 7 юни 2022 г. с влязло в сила съдебно решение за прекратяване на лиценза. Бързото и точно окомплектоване на Вашите документи е важно. Ще получите пълно съдействие и конкретни указания за това. Заявление за членство и всички документи, които е необходимо да попълните, можете да получите от г-жа Мария Тончева (mntoncheva@gmail.com). Срок: 25.07.2022 г.

Очакваме Ви, за да получим заедно лиценз и да възстановим достойното място на шахмата! ВАСИЛ АНТОНОВ

ШАХМАТНО ОБЕДИНЕНИЕ

ШАХМАТНО ОБЕДИНЕНИЕ

Шахматните общности се обединиха. На 10 юли 2022, по време на Отчетно-изборно Общо събрание в Трявна, за съпредседатели бяха избрани Васил Антонов и Руслан Тошев с 42 от 53 гласа. Те стиснаха ръцете си в интерес на шахмата и възраждането му на спортната карта на България и света.

Клубовете приеха програмата, която до голяма степен препокрива представената от Васил Антонов в Пловдив в началото на годината, и очакват реализацията й. Гарант за това е и новоизбраният Управителен съвет от 11 души - Георги Недев, Тодор Галунов, Венета Петкова, Николай Йорданов, Живко Жеков, Донка Михайлова, Минко Шишков, Диян Димитров, Симеон Винчев, Петьо Маринов и Красимир Бочев.

Най-близката цел на новото ръководство е възстановяване лиценза на Федерацията, оздравяването й, както и разговори с министерството на младежта и спорта за изпращането на наши олимпийски отбори в Индия.

ПОЗИЦИЯ НА ВАСИЛ АНТОНОВ

ПОЗИЦИЯ НА ВАСИЛ АНТОНОВ

VA FBПо повод появилите се коментари за събитията в шахматния живот у нас смятам, че е редно и аз да изявя своето мнение.

Почти изцяло съм съгласен с констатациите на ГМ Иван Чепаринов за състоянието на българския шахмат в момента.

Кадруването по повод Олимпийските игри в Индия и проекто-съставите, които се спрягат в публичното пространство действително са трудновъобразимо дъно.

Имам обаче и известни възражения.

Първото е начинът, по който се свързва моето име с това състояние на нещата. През целия 5-годишен период на управление на това ръководство аз съм помагал според възможностите си, но не съм бил част от него.  Това е статутът ми и в момента. Второ, г-н Чепаринов, Вашата съпруга беше член на това ръководство. По какъв начин тя се разграничи от него и какво направи, за да не се стигне до това трагично положение?

Лично моето мнение е, че на Олимпиада трябва да отидат най-силните и най-добре подготвените български шахматисти. Бих се радвал и бих работил за това един ден да видя Вас и Вашата съпруга като капитани на отборите, играещи на първи дъски за България. Това обаче, според мен, може да стане като дадем приоритет на общите цели и оставим на втори план личните интереси.

Отнасям се с респект към Вашия талант и Вашите постижения като активни спортисти.

П.С. На провелото се на 10.07.22 ОИС в гр. Трявна направих компромис с цел да се подготви терен, при който максимален брой клубове да се включат в опита за промяна. Продължавам да смятам, че тази опция е възможна. Бойкотът в работата и организираното обжалване обаче са пречки това да се случи. Появата на новата федерация БФШ 2022 е вариант, при който можем да се опитаме да вървим напред ако преценим, че по другия начин това е невъзможно.

С уважение,

 ВАСИЛ АНТОНОВ

17.07.2022 

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА БФШ 1928

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА БФШ 1928

pic1

  БЪЛГАРСКИ РЕЙТИНГ

 

Български рейтинг към 01.09.2022 г. КЛАСИЧЕСКИ ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ
 

Български рейтинг към 01.09.2022 г. по УСКОРЕН ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ
 

Български рейтинг към 01.09.2022 г. по БЛИЦ ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ

 

  КАЛЕНДАР НА ПРЕДСТОЯЩИ ТУРНИРИ

ПОДАЙТЕ ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ В ИЗБРАН ОТ ВАС ШАХМАТЕН ТУРНИР!

Заявката за участие е индивидуална за всеки състезател и се изпраща директно към организатора на шахматния турнир. Подайте заявка чрез зеления бутон "ПОДАВАНЕ НА ОНЛАЙН ЗАЯВКА" на страницата на шахматния турнир, като попълните регистрационната форма коректно. Подробна информация за автоматичната система за регистрация на участник, може да намерите тук
ШАХМАТЕН КАЛЕНДАР

  ДСК ЗА 2021 г.

Държавен спортен календар

Преглед в нов прозорец
ПРЕГЛЕД

  ТУРНИРИ ПО ДАТИ

БФШ 1928
 посочи маркираните дати
Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
5
6
7
8
9
11
12
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 

  КАЛЕНДАР НА ТУРНИРИ

Търсене на предстоящи турнири по критерии

Търси по дата или място на провеждане
ТЪРСЕНЕ

 

  ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪСТЕЗАТЕЛИ, КЛУБОВЕ И ТРЕНЬОРИ

  КАРТОТЕКИРАНИ ИГРАЧИ В ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ! 

СПИСЪК НА КАРТОТЕКИРАНИ ИГРАЧИ В ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ ЗА 2021 година.

С възможност за търсене по име или друг параметър.

КАРТОТЕКИРАНИ ИГРАЧИ 

 

  НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ЛЮБИТЕЛИ И СЪСТЕЗАТЕЛИ НА ШАХМАТА! 

ПОДАЙТЕ ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ВСИЧКИ ПУБЛИКУВАНИ ШАХМАТНИ ТУРНИРИ НА НАШАТА СТРАНИЦА! 

Заявката за участие е индивидуална за всеки състезател и се изпраща директно към организатора на шахматния турнир. Подайте заявка, чрез зеления бутон "ПОДАВАНЕ НА ОНЛАЙН ЗАЯВКА" на страницата на шахматния турнир, като попълните регистрационната форма коректно.

Подробна информация за системата за регистрация

ШАХМАТЕН КАЛЕНДАР 

 

  ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ С ЛИЦЕНЗ ОТ ММС! 

СПИСЪК НА ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ С ЛИЦЕНЗ И БЕЗ ТАКЪВ ОТ ММС НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

С възможност за търсене по име или друг параметър.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КЛУБОВЕ 

 

  НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ОРГАНИЗАТОРИ НА ШАХМАТНИ ТУРНИРИ!

 За да популяризирате Вашия турнир, може да ни изпратите проспект и информация за него, като попълните и изпратите формата за регистрация на турнир в системата на Bulchess.com или ни го изпратите на 

 info@bulchess.com

Ще бъде публикуван своевременно в нашата система в меню "Предстоящи шахматни турнири" на началната страница и "Календар".

 

  РЕГИСТРАЦИЯ НА ШАХМАТЕН ТУРНИР 

  ИНФОРМАЦИЯ И ВАЖНИ ДОКУМЕНТИ

  ЗАСЕДАНИЯ УС

No Documents available

  ДОКУМЕНТИ

No Documents available

  ВАЖНИ ДОКУМЕНТИ

 

  КЛУБОВЕ

Информация за шахматните клубове към БФШ 2022, структурирани по име, град и председател

Информация по име, населено място и картотекирани играчи
РАЗГЛЕДАЙ

  СТРУКТУРА

Информация за структурата на БФШ 2022, управителен съвет и комисии към федерацията

Информация за членовете на УС и подлежащите комисии към БФШ
ПРОЧЕТИ

  СЪДИИ

Информация лицензираните съдии по шахмат към Българска Федерация по Шахмат 2022

Информация за членовете на СК заплатили членски внос.
РАЗГЛЕДАЙ

 

  ДЮШ към БФШ 2022

Информативен интернет сайт на комисията за развитие на ДЮШ

Страницата е в процес на всекидневно обновяване на информацията
КЪМ САЙТА
 

  БЮЛЕТИН

 

 

Абонирай се за нашия шахматен бюлетин. Бъди информирн за всички предстоящи шахматни събития.

captcha

  СЪДИЙСКА КОМИСИЯ

 

Официална интернет страница на съдийската комисия към БФШ 2022

Отваря се в нов интернет прозорец

 

КЪМ САЙТА
© 2022 Българска Фдерация по Шахмат 2022. Всички права запазени. Designed By JP.