Съдийска комисия  | Комисия ДЮШ | Библиотека |  Контакти БФШ info@bulchess.com

BFSH TAB2

ДИП ЗА МЪЖЕ И ЖЕНИ ПО КЛАСИЧЕСКИ ШАХМАТ 2020

ДИП ЗА МЪЖЕ И ЖЕНИ ПО КЛАСИЧЕСКИ ШАХМАТ 2020

ТРИУМФ НА МЛАДИТЕ – ПЪРВИ ТИТЛИ НА БЪЛГАРИЯ ЗА МАРТИН ПЕТРОВ И БЕЛОСЛАВА КРЪСТЕВА

site1От 2 до 9 март 2020 г. в конферентната зала на ЦКС в гр. София се проведоха Държавните индивидуални първенства за мъже и жени по класически шахмат. Организатори на първенството са БФШ 1928 и СКШ „Левски”-София.

В надпреварите взеха участие представители на 31 шахматни клуба в страната - общо 80 състезателя, сред които 65 при мъжете и 15 при жените.

Шампион в 84-ото първенство при мъжете стана Мартин Петров. Младият състезател на ШК „Марица Изток“-Раднево еднолично спечели титлата със 7 точки от 9 възможни. Той завърши турнира без загуба и покри първата си норма за гросмайстор. С по 6,5 т. завършиха четирима гросмайстори, чието класиране по допълнителните показатели е както следва: второ място и сребърен медал спечели Александър Делчев (ШК „Чесбомб“-Пловдив), трето място и бронзов медал – Петър Дренчев (ШК „Рибаров“-София). Следват Васил Спасов (ШК „Шумен“-Шумен) и Радослав Димитров (ШК „Абритус“-Разград). От 6-то и 12-то място с по 6 т. са ГМ Момчил Николов (ШК „Абритус“-Разград), ФМ Лъчезар Йорданов (ШК „Варна“-Варна), който игра с шестима  гросмайстори, не загуби нито една партия, завърши на престижното 7-мо място и покри норма за международен майстор, ГМ Ивайло Енчев и ГМ Красимир Русев (и двамата от ШК „Абритус“-Разград), ФМ Момчил Петков (15 г., ШК „Енергия 21“-Добрич), ММ Сашо Николов (ШК „Марица Изток“-Раднево) и Павел Янев (ШК „Каиса“-Варна). Девойките, които участваха в турнира при мъжете: ММ Нургюл Салимова (ШК „Бургас 64“-Бургас) и ММЖ Габриела Антова (ШК „Шах 21“-София), завършиха с по 5,5 т. Данаил Попзафиров - най-малкият участник на ДИП финал за мъже, едва 9 годишен, завърши турнира с 3,5 т.

При жените след оспорвана борба, продължила буквално до последния кръг, шампионка стана ФМ Белослава Кръстева (ШК „Шах 21“-София) също с чудесен резултат – 7 от 9. Тя загуби в петия кръг от Виктория Радева, но финишира с впечатляващите 4 поредни победи, за да триумфира с първата си титла на България. На второ и трето място с по 6,5 т. се класираха ФМЖ Виктория Радева (СКШ „Марица“-Пловдив) - двукратна републиканска шампионка за жени, и ФМЖ Елиф Мехмед (ШК „Чесбомб“-Пловдив). След медалистките с по 6 т. се наредиха ФМЖ Надя Тончева (ШК „Левски“-София) и ФМ Гергана Пейчева (СКШ „Асеновец 2006“-Асеновград), с по 5,5 т. - ГМЖ Маргарита Войска и Петя Караиванова.

site2Честито на медалистите!

Организаторите и домакините на първенството бяха осигурили много добри условия в конферентната зала на ЦКС в центъра на гр. София. Наградният фонд на ДИП финали 2020 беше в размер на 16 600 лв., а „Або фарма“ - един от спонсорите - раздадоха и допълнителни парични и предметни награди по време на церемонията по закриване и награждаване на победителите.

Провеждането на ДИП финали за мъже и жени по класически шахмат за 2020 съвпадна с потвърдждаване на случаи на носители на коронавирус КОВИД-19 в страната, поради което последните 2 кръга от първенствата се играха без публика съгласно разпоредбите на Националния оперативен кризисен щаб и заповедта на Министъра на Младежта и спорта на РБ.

Повече информация: http://chess-results.com/tnr521984.aspx?lan=1&art=1&rd=9&fed=BUL

Снимки (фотограф Красимир Кънов): https://www.facebook.com/krassimir.kanov/media_set?set=a.2764333333686131&type=3

 

АНТОАНЕТА СТЕФАНОВА - ОСМА НА СВЕТОВНОТО ПО БЛИЦ

АНТОАНЕТА СТЕФАНОВА - ОСМА НА СВЕТОВНОТО ПО БЛИЦ

От 26 до 30 декември 2019 Москва беше домакин на Световното първенство по рапид и блиц на ФИДЕ, което се провежда под патронажа на Краля на Саудитска Арабия Салман.

От 26 до 28 декември се проведе Световното първенство по ускорен шахмат. При мъжете участие взеха 204 шахматисти, а при жените – 121.

Норвежецът Магнус Карлсен премина цялата дистанция без загуба и с актив от 11,5 точки от 15 стана световен шампион по рапид за трети път в кариерата си.

С точка по-малко завърши Алиреза Фируджа, който се състезаваше под флага на ФИДЕ, Хикару Накамура (САЩ) и Владислав Артемиев (Русия). В този ред ги подредиха и допълнителните показатели.

При жените финалът беше драматичен: Лей Тиндзие (Китай), Хумпи Конеру (Индия) и Екатерина Аталик (Турция) завършиха с по 9 точки от 12. Тъй като по-добри допълнителни показатели имаха китайката и индийката, те изиграха и мач за 1вото място, спечелен от Хумпи Конеру (Индия). Екатерина Аталик зае третото място.

В надпреварата взеха участие две българки: Антоанета Стефанова, която с актив от 8 точки е 14та и Габриела Антова, която с 4 точки зае 111 място в крайното класиране.

На 29 и 30 декември се проведе Световното първенство по блиц. При мъжете участие взеха 206 шахматисти, а при жените – 122.

В мъжкия шампионат съдбата на първото място беше определена чрез тай-брейк. Магнус Карлсен (Норвегия) и Хикару Накамура (САЩ) имаха актив от по 16,5 точки от 21 възможни. В плей-офа световният шампион  победи американеца с резултат 1,5:0,5 и стана петкратен световен шампион по блиц.

Магнус Карлсен е абсолютен световен шампион и в трите вида шахмат.

При жените Екатерина Лагно (Русия) стана трикратна световна шампионка по блиц. Шахматистката от Русия записа 13 точки от 17 и с половин точка изпревари Анна Музичук (Украйна). С актив от по 12 точки завършиха надпреварата световната екс-шампионка Тан Джонги (3 място, Китай) и Валентина Гунина (4 място, Русия).

Антоанета Стефанова се класира на престижното 8мо място с актив от 11,5 точки. Габриела Антова е 95та със 7 точки.

Вторият след Веселин Топалов най-добър български гросмайстор Иван Чепаринов, който се състезава за Грузия, на ускорения шах завърши на 26то място (9,5 точки от 15), а на блица се класира 20ти (13,5 точки от 21).

Повече информация: https://wrbc2019.com

http://chess-results.com/tnr499129.aspx?lan=1&art=1&rd=21&fedb=BUL&fed=KAZ&turdet=YES&flag=30

GM АНТОАНЕТА СТЕФАНОВА – БРОНЗОВА МЕДАЛИСТКА НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПО РАПИД

GM АНТОАНЕТА СТЕФАНОВА – БРОНЗОВА МЕДАЛИСТКА НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПО РАПИД

taziВ Монте Карло (Монако) на 30 ноември и 1 декември 2019 се проведе Европейското индивидуално първенство за жени по ускорен шахмат. Бяха изиграни 11 партии с контрола 15 минути + 10 секунди на ход.

Нов голям успех на ГМ Антоанета Стефанова, която завърши на трето място с актив от 8.0 точки. Шампионка стана рускинята Александра Костенюк с 9.0 точки. Със същия актив, но с по-лоши допълнителни показатели, на втора позиция завърши Олга Гиря също от Русия.

Аналогично на надпреварата по блиц, младите български шахматистки също се представиха много добре. Девойките изиграха много силни партии, като записаха победи срещу именити съпернички. Това показва, че в България при дамите расте поколение, конкурентно на водещите нации в световния шахмат.

IM Нургюл Салимова - 22ра позиция със 7 т. Първа в категорията до 16 г. и първа в категорията ЕЛО < 2000.

FM Габриела Антова - 29та позиция с 6.5 т. Първа в категорията до 18 г.

WFM Надя Тончева - 44та позиция с 6 т. Първа в категорията до 14 г. и първа в категорията ЕЛО < 1800.

Доника Шивачева - 59та позиция с 5,5 т. Пета в категорията до 20 г.

Повече информация: http://chess-results.com/tnr467820.aspx?lan=24&art=1&rd=11&fedb=BUL&fed=FRA&turdet=YES

Пререгистрация в ТРРЮЛНЦ съгласно новия ЗФВС

Пререгистрация на Шахматните клубове в ТРРЮЛНЦ съгласно новия Закон за физическото възпитание и спорт в България

  Пререгистрация в ТРРЮЛНЦ съгласно новия ЗФВС

 

GM Антоанета Стефанова – Европейска вицешампионка по блиц

GM Антоанета Стефанова – Европейска вицешампионка по блиц

antoaneta stefanovaВ Монте Карло (Монако) на 29 ноември 2019 се проведе Европейското първенство за жени по блиц. Бяха изиграни 13 партии с контрола 3 минути + 2 секунди на ход. Пореден голям успех на GM Антоанета Стефанова, която завоюва сребърното отличие с 9,5 точки. С 10 т. еднолично титлата спечели GM Александра Костенюк от Русия, а сънародничката й GM Валентина Гунина (9,5 т.) е трета.

Впечатляващо е представянето и на останалите български участнички, които още веднъж показаха, че България разполага със силна млада генерация шахматистки. WIM Габриела Антова - първо място до 18 г., (19-та в генералното класиране) , IM Нургюл Салимова - второ място до 16 г., WFM Надя Тончева - първо място до 14 г.  Доника Шивачева – трето място до 20 г.

 

  ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪСТЕЗАТЕЛИ, КЛУБОВЕ И ТРЕНЬОРИ

  НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ЛЮБИТЕЛИ И СЪСТЕЗАТЕЛИ НА ШАХМАТА! 

ПОДАЙТЕ ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ВСИЧКИ ПУБЛИКУВАНИ ШАХМАТНИ ТУРНИРИ НА НАШАТА СТРАНИЦА! 

Заявката за участие е индивидуална за всеки състезател и се изпраща директно към организатора на шахматния турнир. Подайте заявка, чрез зеления бутон "ПОДАВАНЕ НА ОНЛАЙН ЗАЯВКА" на страницата на шахматния турнир, като попълните регистрационната форма коректно.

Подробна информация за системата за регистрация

ШАХМАТЕН КАЛЕНДАР 

  НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ОРГАНИЗАТОРИ НА ШАХМАТНИ ТУРНИРИ!

 За да популяризирате Вашия турнир, може да ни изпратите проспект и информация за него, като попълните и изпратите формата за регистрация на турнир в системата на Bulchess.com или ни го изпратите на 

 info@bulchess.com

Ще бъде публикуван своевременно в нашата система в меню "Предстоящи шахматни турнири" на началната страница и "Календар".

 

  РЕГИСТРАЦИЯ НА ШАХМАТЕН ТУРНИР 

  БЪЛГАРСКИ РЕЙТИНГ

 

Български рейтинг към 01.03.2020 г. КЛАСИЧЕСКИ ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ
 

Български рейтинг към 01.03.2020 г. по УСКОРЕН ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ
 

Български рейтинг към 01.03.2020 г. по БЛИЦ ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ

 

  КАЛЕНДАР НА ПРЕДСТОЯЩИ ТУРНИРИ


ПОДАЙТЕ ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ В ИЗБРАН ОТ ВАС ШАХМАТЕН ТУРНИР!

Заявката за участие е индивидуална за всеки състезател и се изпраща директно към организатора на шахматния турнир. Подайте заявка чрез зеления бутон "ПОДАВАНЕ НА ОНЛАЙН ЗАЯВКА" на страницата на шахматния турнир, като попълните регистрационната форма коректно. Подробна информация за автоматичната система за регистрация на участник, може да намерите тук
ШАХМАТЕН КАЛЕНДАР

  ДСК ЗА 2020 г.

Държавен спортен календар за 2020 г.

Преглед в нов прозорец
ПРЕГЛЕД

  ТУРНИРИ ПО ДАТИ

БФШ 1928
 посочи маркираните дати
Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 

  КАЛЕНДАР НА ТУРНИРИ

Търсене на предстоящи турнири по критерии

Търси по дата или място на провеждане
ТЪРСЕНЕ

 

  КЛУБОВЕ

Информация за шахматните клубове към БФШ 1928, структурирани по име, град и председател

Информация по име, населено място и картотекирани играчи
РАЗГЛЕДАЙ

  СТРУКТУРА

Информация за структурата на БФШ 1928, управителен съвет и комисии към федерацията

Информация за членовете на УС и подлежащите комисии към БФШ 1928
ПРОЧЕТИ

  СЪДИИ

Информация лицензираните съдии по шахмат към Българска Федерация по Шахмат 1928

Информация за членовете на СК заплатили членски внос за 2019 г.
РАЗГЛЕДАЙ

 

  ДЮШ към БФШ 1928

Информативен интернет сайт на комисията за развитие на ДЮШ

Страницата е в процес на всекидневно обновяване на информацията
КЪМ САЙТА
 

  БЮЛЕТИН

 

 

Абонирай се за нашия шахматен бюлетин. Бъди информирн за всички предстоящи шахматни събития.

captcha

  СЪДИЙСКА КОМИСИЯ

 

Официална интернет страница на съдийската комисия към БФШ 1928

Отваря се в нов интернет прозорец

 

КЪМ САЙТА
© 2020 Българска федерация по шахмат 1928. Всички права запазени. Designed GP

БФШ 1928