Съдийска комисия  |   Комисия ДЮШ  |    Контакти БФШ 2022 |    office@bulchess.com | bfchess2022@gmail.com

BFSH 2022 FINAL

П О З И Ц И Я
на Българска федерация по шахмат 2022
 
Относно: процедура по издаване на лиценз за вида спорт “шахмат” от Министерството на младежта и спорта. 
 
Logo BF Chess 2022След прекратяване на лиценза на Българска федерация по шахмат 1928 с влязло в сила от 07.06.2022 година съдебно решение, е в ход процедура по издаване на нов лиценз, съгласно изискванията на Раздел III от Закона за физическото възпитание и спорта. На 26.07.2022 година Българска федерация по шахмат 2022 подаде заявление съгласно чл.21 от ЗФВС. Такива заявления са подали и други федерации. Въз основа на разглеждане на тези заявления Лицензионната комисия към ММС трябва да направи предложение до Министъра на младежта и спорта за издаване на заповед за лиценз за вида спорт “шахмат”.
В последните дни ставаме свидетели на медийна активност от един от субектите, кандидатстващи за лиценз. Налице е опит за оказване на манипулативно влияние върху Министъра на младежта и спорта. То се осъществява и с информационната подкрепа на член на Управителния съвет на тази федерация, който е и собственик на медия,  използваща се за тези цели. Такива опити очевидно се правят и поради допускането, че при някои от предшествениците на Министър Лечева подобен стил е бил ефективен. Този натиск е съчетан с недостойни внушения както по адрес на Министъра на младежта и спорта, така и на Президента на Република България г-н Румен Радев. За целта са използвани и телевизионни участия на непълнолетни лица. Упражняват се внушения по недостоен начин! Например, в публичното пространство се представя от бившата световна шампионка Антоанета Стефанова писмо от президента на Европейския шахматен съюз, което ограничавало кръга от федерации, които могат да получат бъдещо членство в тази организация. Длъжни сме да внесем категорично яснота по този въпрос. Прави се опит за привличане на чуждестранни ръководители и деятели към решаването на вътрешни за България въпроси относно шахмата. Това се извършва в пълно противоречие с Хартата на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ), а именно:
Чл. 4.10 гласи “ФИДЕ спазва строг неутралитет във вътрешните работи на своите членове, но има право и задължение да оценява тяхното съответствие с принципите на ФИДЕ и техните задължения към ФИДЕ.” Цитираното в писмото на г-жа Стефанова становище на г-н Зураб Азмайпарашвили няма как да представлява официална позиция на Европейския шахматен съюз, тъй като, съгласно Хартата на ФИДЕ, чл.32.1,а) “с приемането на дадена федерация за член на ФИДЕ, тя се приема за член на съответната континентална организация” - в случая, на Европейския шахматен съюз. Всякакви опити за внушения в обратна посока са грубо нарушение на същата Харта, където в чл.4.4 като един от водещите принципи на ФИДЕ е посочено “...ФИДЕ отхвърля всякакъв вид дискриминация срещу страна, частно лице или група от хора...” Тези аргументи са категорично илюстриращи липсата на правна тежест в текста и цитираните в открито писмо и в медийни изяви от г-жа Стефанова имена и становища. Въпреки това посоченото писмо се цитира отново и отново. 
Ние от Българска федерация по шахмат 2022 вярваме, че Държавата, в лицето на Министерството на младежта и спорта, е обективна представителна институция и ще изчакаме нейното решение. Вярваме, че то ще бъде съобразно изискванията на ЗФВС както за брой членуващи клубове, така и за брой треньори и спортни обекти. Призоваваме за спокойствие и умереност, за да можем всички да работим за благото на българския шахмат! Използваме случая да напомним, че на 6.12.2022 година изтича 6-месечният срок, в който клубовете, членове на БФШ 1928 с прекратен лиценз, имат право да осъществяват дейност. След тази дата животът на шахмата у нас би спрял окончателно! Искрено се надяваме, че дотам няма да се стигне! Ние, от Българска федерация по шахмат 2022, имаме готовност да свикаме пресконференция, на която да отговорим на всички въпроси, свързани с конкретните ни планове за възстановяване на нормалния шахматен живот в страната, с капацитета ни да ги реализираме и с начините, по които това ще стане факт.
 
24.10.2022 Васил Антонов
Председател на БФШ 2022

  ВАЖНО ЗА ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ

 

 

 

  КЛУБОВЕ

Информация за шахматните клубове към БФШ 2022, структурирани по име, град и председател

Информация по име, населено място и картотекирани играчи
РАЗГЛЕДАЙ

  СТРУКТУРА

Информация за структурата на БФШ 2022, управителен съвет и комисии към федерацията

Информация за членовете на УС и подлежащите комисии към БФШ
ПРОЧЕТИ

  СЪДИИ

Информация лицензираните съдии по шахмат към Българска Федерация по Шахмат 2022

Информация за членовете на СК заплатили членски внос.
РАЗГЛЕДАЙ

 

  БЪЛГАРСКИ РЕЙТИНГ

 

Български рейтинг към 01.11.2022 г. КЛАСИЧЕСКИ ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ
 

Български рейтинг към 01.11.2022 г. по УСКОРЕН ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ
 

Български рейтинг към 01.11.2022 г. по БЛИЦ ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ

 

  КАЛЕНДАР НА ПРЕДСТОЯЩИ ТУРНИРИ

ПОДАЙТЕ ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ В ИЗБРАН ОТ ВАС ШАХМАТЕН ТУРНИР!

Заявката за участие е индивидуална за всеки състезател и се изпраща директно към организатора на шахматния турнир. Подайте заявка чрез зеления бутон "ПОДАВАНЕ НА ОНЛАЙН ЗАЯВКА" на страницата на шахматния турнир, като попълните регистрационната форма коректно. Подробна информация за автоматичната система за регистрация на участник, може да намерите тук
ШАХМАТЕН КАЛЕНДАР

  ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪСТЕЗАТЕЛИ, КЛУБОВЕ И ТРЕНЬОРИ

  КАРТОТЕКИРАНИ ИГРАЧИ В ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ! 

СПИСЪК НА КАРТОТЕКИРАНИ ИГРАЧИ В ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ ЗА 2021 година.

С възможност за търсене по име или друг параметър.

КАРТОТЕКИРАНИ ИГРАЧИ 

 

  НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ЛЮБИТЕЛИ И СЪСТЕЗАТЕЛИ НА ШАХМАТА! 

ПОДАЙТЕ ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ВСИЧКИ ПУБЛИКУВАНИ ШАХМАТНИ ТУРНИРИ НА НАШАТА СТРАНИЦА! 

Заявката за участие е индивидуална за всеки състезател и се изпраща директно към организатора на шахматния турнир. Подайте заявка, чрез зеления бутон "ПОДАВАНЕ НА ОНЛАЙН ЗАЯВКА" на страницата на шахматния турнир, като попълните регистрационната форма коректно.

Подробна информация за системата за регистрация

ШАХМАТЕН КАЛЕНДАР 

 

  ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ С ЛИЦЕНЗ ОТ ММС! 

СПИСЪК НА ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ С ЛИЦЕНЗ И БЕЗ ТАКЪВ ОТ ММС НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

С възможност за търсене по име или друг параметър.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КЛУБОВЕ 

 

  НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ОРГАНИЗАТОРИ НА ШАХМАТНИ ТУРНИРИ!

 За да популяризирате Вашия турнир, може да ни изпратите проспект и информация за него, като попълните и изпратите формата за регистрация на турнир в системата на Bulchess.com или ни го изпратите на 

 info@bulchess.com

Ще бъде публикуван своевременно в нашата система в меню "Предстоящи шахматни турнири" на началната страница и "Календар".

 

  РЕГИСТРАЦИЯ НА ШАХМАТЕН ТУРНИР 

  ДЮШ към БФШ 2022

Информативен интернет сайт на комисията за развитие на ДЮШ

Страницата е в процес на всекидневно обновяване на информацията
КЪМ САЙТА
 

  БЮЛЕТИН

 

 

Абонирай се за нашия шахматен бюлетин. Бъди информирн за всички предстоящи шахматни събития.

captcha

  СЪДИЙСКА КОМИСИЯ

 

Официална интернет страница на съдийската комисия към БФШ 2022

Отваря се в нов интернет прозорец

 

КЪМ САЙТА
© 2022 Българска Фдерация по Шахмат 2022. Всички права запазени. Designed By JP.