Съдийска комисия  | Комисия ДЮШ | Библиотека |  Контакти БФШ info@bulchess.com

BFSH TAB2

БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ НА СВЕТОВНАТА КУПА 2021 В СОЧИ, РУСИЯ

FWC2021Турнирът за Световната купа по шахмат (FIDE World Cup 2021) беше официално открит на 11 юли 2021. На първенствата, в които се играе по системата на директната елиминация (knockout), участват 206 шахматисти при мъжете и 103 при жените. Събитието се провежда в развлекателния център "Галактика" в курортен комплекс "Красная Поляна", разположен на 540 метра надморска височина, недалеч от селцето Есто-Садок в Адлерски район на град Сочи, Русия. Всеки мач включва две партии по класически шах с разменен цвят на фигурите и контрола 90 минути за 40 хода + 30 минути до края + 30 добавени секунди на ход. При равенство регламентът предвижда тайбрек: две партии по 25 минути + 10 добавени секунди на ход. При ново равенство се продължава с две партии по 10 минути + 10 добавени секунди на ход. Ако и след тях резултатът е равен, следва блиц: две партии по 5 минути + 3 добавени секунди на ход. В случай, че пак не бъде излъчен победител, мачът завършва с Armageddon: белите разполагат с 5 минути, а черните - с 4, като играчите получават по 2 добавени секунди след 61-я ход. При реми печели играещият с черните фигури.

От България за Сочи заминаха петима представители: при мъжете GM Иван Чепаринов и GM Момчил Николов, при жените – екс-световната шампионка GM Антоанета Стефанова, IM Нургюл Салимова и WGM Виктория Радева.

На 1/128 финала при мъжете Момчил Николов направи ремита и в двете класически партии срещу аржентинеца Federico Perez Ponsa, но в тайбрека допусна загуба в партиите с десетминутна контрола и отпадна след 2.5:3.5.

На 1/64 финала при жените Виктория Радева загуби с 0:2 от американката Tatev Abrahamyan. Нургюл Салимова постигна две ремита срещу представителката на Перу Ingrid Y Aliaga Fernandez, но успя да я елиминира след като спечели втората партия с 25-минутна контрола - 2.5:1.5.

В следващия етап към победителите се присъединиха 50 шахматисти с най-висок рейтинг в стартовия списък при мъжете и 25 - при жените, сред тях Иван Чепаринов и Антоанета Стефанова.

Иван Чепаринов загуби първата партия срещу Rasmus Svane, но прояви психологическа устойчивост и взе убедителен реванш във втората. След четири ремита в тайбрека всичко трябваше да се реши в блица. Германецът отново поведе, но Чепаринов пак съумя да изравни. В "партията на смъртта" Armageddon, българинът имаше белите фигури, което означаваше, че му е нужна победа на всяка цена. Той я постигна почти безпроблемно и с общ резултат 5:4 отстрани достойния си противник.

Антоанета Стефанова елиминира младата рускиня Aleksandra Maltsevskaya с 1.5:0.5, а Нургюл Салимова записа две ремита в класическите партии срещу опитната германка Elisabeth Paehtz. Равенството се запази до блиц партиите, където Нургюл претърпя загуба и след 3.5:4.5 отпадна от турнира.

В 1/32 финала при мъжете, Иван Чепаринов завърши наравно и двете партии срещу руснака Peter Svidler. В тайбрека Чепаринов загуби още първата партия с 25-минутна контрола и след реми във втората отпадна - 1.5:2.5.

Антоанета Стефанова елиминира рускинята Natalija Pogonina с 1.5:0.5 и продължи на 1/8 финал, където нейна съперничка беше номер 1 по рейтинг в турнира Aleksandra Goryachkina (Русия). С резултат 1:1 на класическите партии и 0:2 в полза на Goryachkina в 25-минутните срещи на тайбрека, Антоанета Стефанова отпадна от турнира.

В профила си във Фейсбук бившата световна шампионка при жените направи кратка равносметка на последния изигран кръг на Световната купа и обяви решението си да прекрати професионалната си шахматна кариера и да се посвети на новата си работа в качеството на депутат в 46-ото Народно Събрание на Република България. Пожелаваме успех на Антоанета Стефанова на новото поприще!

Повече информация за Световната купа: https://worldcup.fide.com

  БЪЛГАРСКИ РЕЙТИНГ

 

Български рейтинг към 01.11.2021 г. КЛАСИЧЕСКИ ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ
 

Български рейтинг към 01.11.2021 г. по УСКОРЕН ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ
 

Български рейтинг към 01.11.2021 г. по БЛИЦ ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ

 

  КАЛЕНДАР НА ПРЕДСТОЯЩИ ТУРНИРИ

ПОДАЙТЕ ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ В ИЗБРАН ОТ ВАС ШАХМАТЕН ТУРНИР!

Заявката за участие е индивидуална за всеки състезател и се изпраща директно към организатора на шахматния турнир. Подайте заявка чрез зеления бутон "ПОДАВАНЕ НА ОНЛАЙН ЗАЯВКА" на страницата на шахматния турнир, като попълните регистрационната форма коректно. Подробна информация за автоматичната система за регистрация на участник, може да намерите тук
ШАХМАТЕН КАЛЕНДАР

  ДСК ЗА 2021 г.

Държавен спортен календар за 2021 г.

Преглед в нов прозорец
ПРЕГЛЕД

  ТУРНИРИ ПО ДАТИ

 

  КАЛЕНДАР НА ТУРНИРИ

Търсене на предстоящи турнири по критерии

Търси по дата или място на провеждане
ТЪРСЕНЕ

 

  ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪСТЕЗАТЕЛИ, КЛУБОВЕ И ТРЕНЬОРИ

  КАРТОТЕКИРАНИ ИГРАЧИ В ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ! 

СПИСЪК НА КАРТОТЕКИРАНИ ИГРАЧИ В ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ ЗА 2021 година.

С възможност за търсене по име или друг параметър.

КАРТОТЕКИРАНИ ИГРАЧИ 

 

  НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ЛЮБИТЕЛИ И СЪСТЕЗАТЕЛИ НА ШАХМАТА! 

ПОДАЙТЕ ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ВСИЧКИ ПУБЛИКУВАНИ ШАХМАТНИ ТУРНИРИ НА НАШАТА СТРАНИЦА! 

Заявката за участие е индивидуална за всеки състезател и се изпраща директно към организатора на шахматния турнир. Подайте заявка, чрез зеления бутон "ПОДАВАНЕ НА ОНЛАЙН ЗАЯВКА" на страницата на шахматния турнир, като попълните регистрационната форма коректно.

Подробна информация за системата за регистрация

ШАХМАТЕН КАЛЕНДАР 

 

  ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ С ЛИЦЕНЗ ОТ ММС! 

СПИСЪК НА ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ С ЛИЦЕНЗ И БЕЗ ТАКЪВ ОТ ММС НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

С възможност за търсене по име или друг параметър.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КЛУБОВЕ 

 

  НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ОРГАНИЗАТОРИ НА ШАХМАТНИ ТУРНИРИ!

 За да популяризирате Вашия турнир, може да ни изпратите проспект и информация за него, като попълните и изпратите формата за регистрация на турнир в системата на Bulchess.com или ни го изпратите на 

 info@bulchess.com

Ще бъде публикуван своевременно в нашата система в меню "Предстоящи шахматни турнири" на началната страница и "Календар".

 

  РЕГИСТРАЦИЯ НА ШАХМАТЕН ТУРНИР 

  ИНФОРМАЦИЯ И ВАЖНИ ДОКУМЕНТИ

 

  КЛУБОВЕ

Информация за шахматните клубове към БФШ 1928, структурирани по име, град и председател

Информация по име, населено място и картотекирани играчи
РАЗГЛЕДАЙ

  СТРУКТУРА

Информация за структурата на БФШ 1928, управителен съвет и комисии към федерацията

Информация за членовете на УС и подлежащите комисии към БФШ 1928
ПРОЧЕТИ

  СЪДИИ

Информация лицензираните съдии по шахмат към Българска Федерация по Шахмат 1928

Информация за членовете на СК заплатили членски внос за 2019 г.
РАЗГЛЕДАЙ

 

  ДЮШ към БФШ 1928

Информативен интернет сайт на комисията за развитие на ДЮШ

Страницата е в процес на всекидневно обновяване на информацията
КЪМ САЙТА
 

  БЮЛЕТИН

 

 

Абонирай се за нашия шахматен бюлетин. Бъди информирн за всички предстоящи шахматни събития.

captcha

  СЪДИЙСКА КОМИСИЯ

 

Официална интернет страница на съдийската комисия към БФШ 1928

Отваря се в нов интернет прозорец

 

КЪМ САЙТА
© 2021 Българска федерация по шахмат 1928. Всички права запазени. Designed

БФШ 1928