Съдийска комисия  | Комисия ДЮШ | Библиотека |  Контакти БФШ info@bulchess.com

BFSH TAB2

България се класира за втората фаза на Световната Шахматна Онлайн Олимпиада

OOtd 1От 21 до 23 август се изиграха 9те мача в Топ Дивизята на Световната Шахматна Онлайн Олимпиада.

Всеки тим се състои от 6 състезатели – двама мъже, две жени, младеж и девойка до 20 години. Съставът

на националния отбор на България е следният:

Мъже: гм Александър Делчев, гм Ивайло Енчев, мм Мартин Петров (младеж до 20 г.).

Жени: гм Антоанета Стефанова, мм Нургюл Салимова, фм Белослава Кръстева (девойка до 20 г.).

Резервите при мъжете са: фм Цветан Стоянов, фм Лъчезар Йорданов и фм Момчил Петков, а при жените: гмж Адриана Николова, ммж Виктория Радева и фм Габриела Антова.

След като победи във всички 9 мача в поток "А" във Втора Дивизия, отборът на България продължи участието си в престижната Топ-Дивизия. Жребият постави нашия тим в поток "C" заедно с отборите на Алжир, Англия, Армения, Египет, Мароко, Румъния, Русия, Турция и Хърватска.

След изиграните 9 срещи от 21 до 23 август 2020, отборът на България се класира за втората фаза на Световната Шахматна Онлайн Олимпиада, като се нареди непоследствено след отбора на Русия в своята група.

OOtd 2В първия кръг нашият отбор се срещна с фаворита в групата - отбора на Русия. Поставени в Топ Дивизята, руският тим стартира участието си на Онлайн Олимпиадата и с резултат 4,5:1,5 т. записа първата си победа. Точките за нашия отбор спечелиха Антоанета Стефанова (победа) и Виктория Радева (реми). Във втория кръг България победи Армения с 3,5:2,5 с победи на Антоанета Стефанова и Нургюл Салимова, равенства на Александър Делчев, Мартин Петров и Белослава Кръстева и загуба на Ивайло Енчев. В третия кръг отборът на България победи и Румъния с 3,5:2,5. Тук победи постигнаха Нургюл Салимова и Виктория Радева, загуба не беше допусната, а Александър Делчев, Ивайло Енчев, Антоанета Стефанова и Мартин Петров записаха ремита. В четвъртия кръг отборите на България и Египет не успяха да излъчат победител – с резултат 3:3 мачът завърши с равенство. Победи постигнаха жените в отбора: Антоанета Стефанова, Габриела Антова и Белослава Кръстева. Александър Делчев, Мартин Петров и Момчил Петков загубиха. В петия кръг мачът с Турция отново завърши с резултат 3:3 – победи тук реализираха Александър Делчев и Габриела Антова, равенства записаха Антоанета Стефанова и Мартин Петров, а Белослава Кръстева загуби. И в шестия мач българските шахматисти постигнаха равенство, този път с отбора на Хърватска. Престижната победата в този кръг е на Момчил Петков, ремита на Антоанета Стефанова, Мартин Петров, Габриела Антова и Виктория Радева, загуба на Александър Делчев. В седмия кръг отборът на България в състав Цветан Стоянов, Момчил Петков, Адриана Николова, Габриела Антова, Мартин Петров и Белослава Кръстева записа безусловното 6:0 срещу тима на Алжир. В осмия кръг срещу тима на Мароко капитанът на българския отбор ГМ Петър Арнаудов заложи на младите състезатели – само юноши и девойки на възраст до 19 г., които се наложиха с резултат 5,5:0,5. Реми записа Цветан Стоянов, който игра на 1ва маса, а победи реализираха Момчил Петков, Нургюл Салимова, Габриела Антова, Лъчезар Йорданов и Белослава Кръстева. В последния кръг от група С съперникът беше отборът на Англия, срещу когото българският тим излезе в състав Александър Делчев, Ивайло Енчев, Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Мартин Петров и Виктория Радева и се наложи с победното 5:1, като записа 5 победи и една-единствена загуба (на Ивайло Енчев).

Отново сме свидетели на безупречна работа на селекционера и капитан на националите ГМ Петър Арнаудов.

Stage2 2С актив от 13 мач-точки – 5 победи, 3 равенства и 1 загуба - отборът на България продължава участието си на Световната Шахматна Онлайн Олимпиада, като се класира в топ 12 на финалистите и ще продължи борбата в плей-оф фазата, мачовете от която ще се проведат от 27 до 30 август.

Съгласно регламента, победителите от 4те групи на Топ Дивизията директно се класират за четвърт финалите. Заелите 2ро и 3то място в групите играят помежду си т.н. предварителен кръг – мач от 2 срещи по предварително дефинирана схема, редувайки отборите, които ще играят с белите фигури на 1ва дъска (и съответно на следващите дъски с нечетни номера).

Резултатите от завършилите срещи в Топ Дивизията отреждат отборите на Индия, Азербайджан, Русия и САЩ да очакват своите опоненти на ¼ финалите.

На 27 август тимът на България ще се изправи срещу отбора на Полша в борбата за класиране сред първите 8 отбора в Световната Шахматна Онлайн Олимпиада.

 

Повече информация за хода на онлайн Шахматната Олимпиада: http://chess-results.com/tnr532151.aspx?lan=1&art=0&fedb=NOR&turdet=YES&flag=30

www.fide.com

  БЪЛГАРСКИ РЕЙТИНГ

 

Български рейтинг към 01.11.2021 г. КЛАСИЧЕСКИ ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ
 

Български рейтинг към 01.11.2021 г. по УСКОРЕН ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ
 

Български рейтинг към 01.11.2021 г. по БЛИЦ ШАХМАТ

Изтегли в .xlsx формат
ИЗТЕГЛИ

 

  КАЛЕНДАР НА ПРЕДСТОЯЩИ ТУРНИРИ

ПОДАЙТЕ ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ В ИЗБРАН ОТ ВАС ШАХМАТЕН ТУРНИР!

Заявката за участие е индивидуална за всеки състезател и се изпраща директно към организатора на шахматния турнир. Подайте заявка чрез зеления бутон "ПОДАВАНЕ НА ОНЛАЙН ЗАЯВКА" на страницата на шахматния турнир, като попълните регистрационната форма коректно. Подробна информация за автоматичната система за регистрация на участник, може да намерите тук
ШАХМАТЕН КАЛЕНДАР

  ДСК ЗА 2021 г.

Държавен спортен календар за 2021 г.

Преглед в нов прозорец
ПРЕГЛЕД

  ТУРНИРИ ПО ДАТИ

 

  КАЛЕНДАР НА ТУРНИРИ

Търсене на предстоящи турнири по критерии

Търси по дата или място на провеждане
ТЪРСЕНЕ

 

  ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪСТЕЗАТЕЛИ, КЛУБОВЕ И ТРЕНЬОРИ

  КАРТОТЕКИРАНИ ИГРАЧИ В ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ! 

СПИСЪК НА КАРТОТЕКИРАНИ ИГРАЧИ В ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ ЗА 2021 година.

С възможност за търсене по име или друг параметър.

КАРТОТЕКИРАНИ ИГРАЧИ 

 

  НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ЛЮБИТЕЛИ И СЪСТЕЗАТЕЛИ НА ШАХМАТА! 

ПОДАЙТЕ ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ВСИЧКИ ПУБЛИКУВАНИ ШАХМАТНИ ТУРНИРИ НА НАШАТА СТРАНИЦА! 

Заявката за участие е индивидуална за всеки състезател и се изпраща директно към организатора на шахматния турнир. Подайте заявка, чрез зеления бутон "ПОДАВАНЕ НА ОНЛАЙН ЗАЯВКА" на страницата на шахматния турнир, като попълните регистрационната форма коректно.

Подробна информация за системата за регистрация

ШАХМАТЕН КАЛЕНДАР 

 

  ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ С ЛИЦЕНЗ ОТ ММС! 

СПИСЪК НА ШАХМАТНИТЕ КЛУБОВЕ С ЛИЦЕНЗ И БЕЗ ТАКЪВ ОТ ММС НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

С възможност за търсене по име или друг параметър.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КЛУБОВЕ 

 

  НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ОРГАНИЗАТОРИ НА ШАХМАТНИ ТУРНИРИ!

 За да популяризирате Вашия турнир, може да ни изпратите проспект и информация за него, като попълните и изпратите формата за регистрация на турнир в системата на Bulchess.com или ни го изпратите на 

 info@bulchess.com

Ще бъде публикуван своевременно в нашата система в меню "Предстоящи шахматни турнири" на началната страница и "Календар".

 

  РЕГИСТРАЦИЯ НА ШАХМАТЕН ТУРНИР 

  ИНФОРМАЦИЯ И ВАЖНИ ДОКУМЕНТИ

 

  КЛУБОВЕ

Информация за шахматните клубове към БФШ 1928, структурирани по име, град и председател

Информация по име, населено място и картотекирани играчи
РАЗГЛЕДАЙ

  СТРУКТУРА

Информация за структурата на БФШ 1928, управителен съвет и комисии към федерацията

Информация за членовете на УС и подлежащите комисии към БФШ 1928
ПРОЧЕТИ

  СЪДИИ

Информация лицензираните съдии по шахмат към Българска Федерация по Шахмат 1928

Информация за членовете на СК заплатили членски внос за 2019 г.
РАЗГЛЕДАЙ

 

  ДЮШ към БФШ 1928

Информативен интернет сайт на комисията за развитие на ДЮШ

Страницата е в процес на всекидневно обновяване на информацията
КЪМ САЙТА
 

  БЮЛЕТИН

 

 

Абонирай се за нашия шахматен бюлетин. Бъди информирн за всички предстоящи шахматни събития.

captcha

  СЪДИЙСКА КОМИСИЯ

 

Официална интернет страница на съдийската комисия към БФШ 1928

Отваря се в нов интернет прозорец

 

КЪМ САЙТА
© 2021 Българска федерация по шахмат 1928. Всички права запазени. Designed

БФШ 1928